Kako je započela pandemija? Istražitelji WHO-a smatraju da je virus došao od životinja, a ne iz laboratorija

U svakom slučaju, pretpostavka bijega koronavirusa iz laboratorija "jako je nevjerojatna", rekao je voditelj izaslanstva WHO-a u Wuhanu.

Hina | 09.02.2021. / 13:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Provevši četiri tjedna u Wuhanu, ekipa kineskih stručnjaka i stručnjaka WHO-a objavila je u utorak da nije mogla utvrditi podrijetlo pandemije COVID-19 te zaključila da teorija o laboratorijskom podrijetlu koronavirusa nije vjerojatna, ali nije uspjela identificirati životinju s koje je bolest potekla, prenose agencije.

Prijenos koronavirusa s neke prve životinje na drugu prije nego što se zarazio čovjek je najvjerojatnija pretpostavka, rekao je Peter Ben Embarek, voditelj izaslanstva WHO-a koje je upravo završilo istragu u Wuhanu, kolijevci epidemije koja je u svijetu odnijela 2,3 milijuna ljudskih života, prenosi AFP.

Međutim, ta mogućnost zahtijeva daljnja istraživanja, dodao je.

Kazao je također da je moguć prijenos virusa i sa zamrznute hrane i da tu opciju treba također istražiti, prenosi Reuters.

Kina zagovara tu ideju tvrdeći da je više puta pronašla koronavirus na zamrznutoj hrani iz uvoza.

Znamo da virus može preživjeti u uvjetima koji postoje u tim hladnim, zamrznutim okruženjima, ali ne razumijemo zaista može li se prenijeti na ljude i pod kojim uvjetima, rekao je.

Prijenos s neke životinje je vjerojatan, ali ona još nije identificirana, rekao je Liang Wannian, voditelj kineskog izaslanstva.

U svakom slučaju, pretpostavka bijega koronavirusa iz laboratorija "jako je nevjerojatna", rekao je voditelj izaslanstva WHO-a u Wuhanu.

I ne postoji dovoljno dokaza... da bi se utvrdilo je li se virus SARS-CoV-2 proširio u Wuhanu prije prosinca 2019., rekao je Liang Wannian.

Embarek je kazao da istraživanja upućuju na to da je koronavirus potekao od šišmiša, ali i da nije vjerojatno da su se oni nalazili u Wuhanu.

Član tima, stručnjak za zarazne bolesti Dominic Dwyer, rekao je da će za potpuno razumijevanje podrijetla COVID-19 vjerojatno trebati godine.

Međunarodni stručnjaci stigli su u Wuhan 14. siječnja i nakon dva tjedna karantene obišli su ključne lokacije, uključujući tržnicu s morskim plodovima Huanan, gdje se zaraza prvo pojavila, kao i Institut za virologiju, koji se bavi istraživanjima koronavirusa.

Istražitelji su posjetili bolnice, istraživačke centre i tržnicu s morskom hranom na kojoj je zabilježen prvi slučaj, no njihovi kontakti u Wuhanu ograničeni su na posjete koje su organizirali kineski domaćini.

Porijeklo koronavirusa postalo je visokopolitizirano pitanje nakon međunarodnih kritika upućenih Kini zbog nedovoljne transparentnosti u prvim danima epidemije. Peking zagovara teoriju da je virus možda nastao negdje drugdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti