Kako na jednostavan način možete špijunirati računalo?

Internetom se vrlo brzo proširio trik kojim je moguće špijunirati drugo računalo, primjerice pratiti što vaši klinci rade za računalom.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 06.02.2016. / 08:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Trik je zapravo namijenjen za špijuniranje drugih ekrana, no vrlo lako i vi možete pasti u tu zamku, ako ste neoprezni. Naime, u postavkama Mac OS X-a postoji mogućnost dijeljenja koja omogućuje drugim računalima da se spoje ne to računalo i da vide njihov ekran, pritom i sve što se događa na njemu.

Stvar je u tome da špijunirana osoba ne zna da ga se špijunira, a ideja oko ovog je bila da se osigura da djeca surfaju na siguran način, odnosno da ne rade opasne radnje. No, pomoću ovog trika možete provjeriti i da li je vaše računalo otvoreno za špijunažu.

Naime, u generalnim postavkama Mac-a može se pronaći potkategorija “Sharing” gdje možete uključiti “Remote Management” ili “Screen Sharing”, od kojih potonji ima mogućnost da bude nevidljiva. Kada stavite vaše računalo kao autorizirano, možete uključiti “Observe”.

Kada sve podesite kako je ranije opisano, vaše računalo je vidljivo na drugom računalo u Finderu gdje možete pronaći “Share Screen” i vidjet ćete ekran drugog računala.

Iako treba biti oprezan kod ovog trika, provjerite da možda vaše računalo nije pod nadzorom ili možda iskoristite ovaj trik kako biste nadgledali što rade vaši klinci.

Spomenimo samo kako je ovo primjenjivo samo korisnicima Appleovih računala.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti