Kako povećati učinkovitost cjepiva? Odgovor je jednostavniji nego što mislite

Nije svejedno primamo li cjepivo dok nam organizmu nedostaju vitamini i minerali ili dok imamo optimalne razine tih mikronutrijenata, jer učinkovitost cjepiva može ovisiti i o tome.

Branimir Vorša | 15.02.2021. / 16:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 

Ako ćemo se pouzdati u cjepiva protiv COVID-19 da će ona stati na kraj pandemiji novog koronavirusa, onda moramo povećati njihov učinak. Jedna stvar koja potkopava njihovu razinu zaštite jest nedostatak nutrijenata, pogotovo kod starijih.

 

Starije osobe imaju slabije reakcije imuniteta te znaju i slabije reagirati na mnoga cjepiva, za razliku od mlađih generacija, uključujući i sezonsko cjepivo protiv gripe. No osim što je zdravlje starijih osoba jednostavno krhkije, što se ne može popraviti, bitnu ulogu u narušenom zdravlju igra i nedostatak vitamina i minerala.

Da bi se imunitet borio s infekcijom ili stvorio dobru zaštitu protiv bolesti nakon cijepljenja, potrebni su mu razni mikronutijenti. Obzirom da to vrijedi za sve druge bolesti, onda vrlo vjerojatno vrijedi i za COVID-19. Stoga, ako se starijim osobama podigne razina vitamina i minerala u tijelu prije cijepljenja, to bi mogao biti način za povećanje učinka samog cjepiva na njihov imunitet.

Da bi imunitet funkcionirao onako kako treba, potrebni su mu vitamini A, B6, B9, B12, C i D te minerali cink, selen, željezo i bakar, barem prema podacima Europske agencije za sigurnost hrane.

Svaki od tih mikronutrijenata, zajedno s vitaminom E, pokazali su da igraju višestruke uloge u potpori radu imuniteta te da smanjuju rizik zaraze nekom bolesti.

Istraživanja su pokazala da postoji veza između slabog imuniteta i niske razine brojnih vitamina i minerala. Kad imunitet nije adekvatno opskrbljen vitaminima i mineralima, onda to može dovesti do njegove slabe reakcije na cjepivo.

Primjerice, pregledom devet studija u kojima je ukupno sudjelovalo 2367 osoba, otkriveno je da su pojedinci s nedostatkom vitamina D slabije zaštićeni od dva soja gripe, nakon primanja cjepiva i usporedno s pojedincima koji su imali dostatne razine vitamina D u organizmu.

S druge strane, nasumična kontrolirana testiranja mikronutrijentskih nadomjestaka (poput vitamina B6, E te minerala cinka i selena) kod starijih osoba pokazala je da povećava sposobnost imuniteta da odgovori izazovima. Nadalje se ispostavilo da imunitet najbolje radi ako ima dovoljno vitamina C, D i E, zajedno s velikom količinom minerala cinka i selena, a to se može postići već i samo odgovarajućom prehranom.

Primjerice razina selena iznad uobičajene, odnosno optimalne, povezana je s boljim izgledima za izlječenje od COVID-19.

Jedna studija pokazala je da ako osobe u dobi između 65 i 85 godina dnevno jedu 5 ili više porcija voća i povrća, imaju značajno jaču reakciju imuniteta na pneumokokno cjepivo, nego osobe iste dobi koje jedu dva ili manje porcije voća i povrća dnevno.

U drugoj studiji, davanje dnevnih nadomjestaka vitamina E osobama starijim os 65 godina, povećalo je proizvodnju antitijela u njihovom tijelu nakon cijepljenja protiv hepatitisa B i tetanusa.

Kod ljudi s nedostatkom selena, dnevni nadomjesci poboljšali su neke dijelove reakcije njihovog imuniteta na cjepivo sa živim poliovirusom te su isto tako smanjili pojavnost novih mutiranih sojeva virusa.

Ovaj posljednji rezultat pokazao je da se nove varijante virusa razvijaju kod ljudi čija su tijela pod oksidativnim stresom, odnosno kad im u tijelu nedostaje antioksidansa, poput primjerice vitamina E i selena.

 

Izvor: The Conversation

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti