Kako se boriti protiv pandemije u vrijeme blagdana? "Spašavanje života mora biti ispred proslava!"

Od bolesti COVID-19 svakih 17 sekundi umire jedna osoba u Europi.

Hina | 02.12.2020. / 13:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska komisija u srijedu je objavila preporuke zemljama članicama za borbu tijekom zimskih mjeseci protiv pandemije COVID-19, bolesti od koje svakih 17 sekundi jedna osoba u Europi izgubi život, poručivši da spašavanje života mora biti ispred proslava.

Komisija je objavila strategiju za održivo upravljanje pandemijom tijekom zime, kada je povećan rizik zaraze koronavirusom, zbog, između ostaloga, okupljanja u zatvorenim prostorima.

Svakih 17 sekundi jedna osoba u Europi izgubi život zbog bolesti COVID-19, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.
Ona je upozorila na opasnost koju su sobom nose božićni i novogodišnji blagdani.

Ne možemo ugroziti napore koje smo svi poduzeli posljednjih tjedana i mjeseci. Ove godine spašavanje života mora biti ispred proslava, rekla je Kyriakides.

Dodala je da cjepiva koja su na pomolu pružaju nadu i pozvala zemlje članice da se pripreme za cijepljenje kako bi sve bilo spremno čim cjepiva budu dostupna.

Komisija navodi da zemlje članice kod popuštanja mjera uvedenih radi suzbijanja mjera moraju voditi računa o epidemiološkoj situaciji, osigurati dovoljno testova te osigurati kapacitete za praćenje kontakata i liječenje pacijenata.

Moramo umanjiti mogućnost budućih epidemija u EU-u. Jedino kroz održivo upravljanje pandemijom možemo izbjeći nova zaključavanja i ozbiljna ograničenja i zajedno ih prevladati, rekao je potpredsjednik Komisije za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

Komisija u svojim preporukama ističe da je fizički razmak i ograničavanje socijalnih kontakata ključno tijekom zimskih mjeseci, posebice u vrijeme blagdana.

Pri donošenju mjere zemlje članice trebale bi voditi računa o epidemiološkoj situaciji, o socijalnim i ekonomskim posljedicama. Također bi trebale nastojati da te mjere budu prihvaćene među građanima.

Testiranje i praćenje kontakata vrlo je važno za otkrivanje žarišta infekcije i prekidanja lanca zaraze. U tome mogu pomoći aplikacije za praćenje kontakata koje imaju većina država članica, a moguće je prekogranično praćenje.

Što se tiče putovanja, kojih će zbog blagdana sigurno biti više, Komisija ističe važnost koordiniranog pristupa. Za sigurna putovanja potrebno je pripremiti prometnu infrastrukturu i jasno komunicirati kada pojedine članice zahtijevaju odlazak u karantenu za putnike iz pojedinih područja u kojima je lošija epidemiološka situacija.

Potrebno je osigurati dobro funkcioniranje zdravstvenog sustava. Zajednička javna nabava na razini EU-a može riješiti probleme nestašice medicinske opreme.

Jedan od važnih elemenata o čemu se mora voditi računa jest zamor pandemijom. Stoga Komisija poziva zemlje članice da slijede smjernice Svjetske zdravstvene organizacije o jačanju javne potpore za rješavanje problema umora od pandemije.

Komisija poziva zemlje članice da pripreme strategiju za cijepljenje.

Sve dok sigurno i učinkovito cjepivo ne bude dostupno i dok velik dio stanovništva ne bude imuniziran, zemlje članice moraju nastaviti s naporima na suzbijanju pandemije na koordinirani način, navodi Komisija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti