Kako smo se proveli na Web Summitu u Dublinu?

Nakon što su se dojmovi malo slegli, vrijeme je da napišem osobni osvrt na Web Summit koji se održavao prošli tjedan u Irskoj u Dublinu.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 12.11.2014. / 07:26

Kako smo se proveli na Web Summitu u Dublinu?

Nakon što su se dojmovi malo slegli, vrijeme je da napišem osobni osvrt na Web Summit koji se održavao prošli tjedan u Irskoj u Dublinu.

Teško je svesti tri dana prepunih zbivanja u jedan post, no nastojat ću biti kratak, jezgrovit i jasan. Web Summit je događaj koji je u četiri godine napredovao s nekoliko stotina prisutnih do 22.000, koliko ih je bilo ove godine u Dublinu. Organizacija na vrhuncu pokazuje kako je upravo Web Summit jedan od nekoliko najbitnijih tehnoloških konferencija u svijetu.

Predavanja prožeta vrhunskim predavačima, brojnim startupima, kontaktima i predivnim ljudima koji se tamo nalaze, pokazala je bolju stranu ovog posla. 

Prva činjenica koja me fascinirala i istovremeno postavila pitanje “Gdje se ovdje uklapa naših nekolicina startupa iz Hrvatske?”, jest preko 2.000 startupa koji su izlagali svoje radove u ogromnim halama, poredani jedan kraj drugog udaljeni metar jedan od drugog. Dok vidite takvu masu startupa na jednom mjestu shvatite koliko je konkurentan ovaj svijet, no valja uzeti u obzir činjenicu da ima hrpu smeća i kopija Twittera, Facebooka i sličnih, no s druge strane ima nekih prilično zanimljivih, plus nekoliko hrvatskih koje sam uspio ‘uloviti’.

Ono što možete vidjeti na jednom mjestu je jednostavno nevjerojatno. Pet različitih tematika u raznim halama koji se nalaze u velikom RDS kompleksu (nešto nalik zagrebačkom velesajmu), ispunjena su top svjetskim CEO-ima / predavačima, koji su podijelili nekoliko odličnih savjeta glede poslovanja, marketinga i naravno budućnosti u koju koračamo.

Također, jedna od zanimljivih činjenica jest da se tržište mobilnih telefona smatra ‘zdravo za gotovo’ i većina to spomene samo u kontekstu, odnosno ne obraća se previše pažnje na to, jer svi znaju koliko je ogromno i važno, no s druge strane puno se govorilo o umjetnoj inteligenciji, budućnosti radnih mjesta, inženjerstvu, Elonu Musku, letovima u svemir, cloudu, i svim tim bitnijim temama.

Preko 1,300 novinara iz cijelog svijeta izvještavali su s ovog događaja, a medijske kuće poput CNBC-a imali su svoje direktne prijenose, gdje se pričalo s nekim predavačima i prisutnima. 

Ovdje neću ulaziti u detalje predavanja jer bih za to trebao napisati knjigu, no većina njih bila je vrlo zanimljiva, čak i ako ste ‘nabasali’ na neke totalno nepoznate predavače. Primjerice, meni jedna od zanimljivih tema je bila ‘How to Be a Hacker’, gdje je Pablos Holman pričao o hakerskim napadima, te kako u principu oni rješavaju velike zdravstvene i ekonomske probleme, kojima se ne posvećuje dovoljno pažnje. Također, Holman je pokazao koliko je lagano provaliti u kuću pomoću najobičnijeg ključa, te istaknuo kako je to problem koji se još uvijek ne rješava na pravi način.

Pojavio se na stageu i John Sculley kojeg sam uspio uloviti u masi ljudi, Drew Houston iz Dropboxa koji je najavio novu suradnju s Microsoftom i osvrnuo se na Snowdenove optužbe, a na kraju me prilično iznenadio frontman grupe U2 Bono Vox, koji je održao interesantan govor, koji se osvrnuo na kritike oko puštanja albuma kroz iTunese.

Kako smo se proveli na Web Summitu u Dublinu?

Paralelno s konferencijom, imali smo prilike uživati u gastronomskoj ponudi i irskim delicijama koje je pripremalo preko 100 kuhara i kuharica koji su se brinula da ne ostanemo gladni.

Dublin je tako postao mjesto na karti na koje treba računati. Europa je tako dobila jedan veliki tech događaj koji valja posjetiti, iako samo dolazite prikupiti kontakte, jer to nije nikakav problem. 

Za sada nam ostaje pričekati sljedeću godinu i pripremiti se za još jedan bolji, veći i zanimljivi Web Summit.

Slike s Web Summita možete pogledati na njihovom Flickr profilu, a predavanja pogledajte na YouTube kanalu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti