Kako snimiti najbolju fotografiju koja priča 1000 riječi?

Za snimiti dobru fotografiju, nije potrebno mnogo. No, za snimiti najbolju fotografiju nije na odmet poslušati par savjeta profesionalnih fotografa.

Martina Čizmić | 21.07.2020. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Fotografija se često naziva tekstom kulture. Baš kao i pisani oblici, ona priča priču i budi u promatraču specifične emocije koje ga potiču da intenzivno prati objekte unutar kadra. Ekspresija fotografije je neizmjerna, a uloga fotografa je da je svjesno sastavi i vješto izgradi narativ priče. Naravno, postoji nekoliko trikova koji mogu pomoći prilikom pričanja intrigantne priče kroz objektiv fotoaparata.

Umijeće pripovijedanja

Prilikom snimanja portertnih fotografija, moguće je zauzeti drugačiju perspektivu te postati sudionik ili promatrač prikazane priče. Prvi pristup uključuje fotografiranje iz vlastite perspektive i uspostavljanje kontakta s glavnim subjektom, dok drugi podrazumijeva gledanje iz daljine i ne miješanje u priču koja se pripovijeda.

Koja god se perspektivu koristi, treba imati na umu da je najvažnije u portretima uhvatiti autentičnost i usredotočiti se na promišljanje prolaznih emocija. Ipak, valja imati na umu da se uspjeh iza ispričane priče sastoji u fasciniranju ljudi i pravilnom pristupu.

Ključni element za snimanje dobrog portreta je strpljenje i čekanje pravog trenutka, onog u kojem se pokazuje nečija osobnost. Rad s prirodnim svjetlom i pozadinom su stvari koje mogu potrajati. Osobno potražim taj nezaštićeni trenutak i pokušavam vam prenijeti dio onoga što znači biti ta osoba, istaknuo je Steve McCurry, nagrađivani fotoreporter i kreator fotografije "Afganistanska djevojka".

Predstavite nove perspektive

Na fotografijama promjena gledišta čini pravilnu sliku intrigantnom, onom koja ima priliku ispričati priču na potpuno novi način. Zato je važno biti upoznat s tajnama fotografiranja u različito doba dana i noći i otkriti da, ovisno o svjetlu, ispričana priča varira kao da se koristi čarobni štapić. Možda će upravo fotografije u noćnom ili slabom osvjetljenju oduševiti publiku i pobuditi najveće zanimanje članova žirija Next Image-a.

Za mene osobno je kreativnost oduvijek bila način na koji sam ne samo uživala i obogatila svoj život, nego i preživjela - ona mi je neprestano donosila motivaciju da želim vidjeti sutrašnjicu i ono što ona donosi meni i mojoj umjetnosti. Nadam se da će ova tema podsjetiti i ohrabriti ljude da koriste raspoložive resurse za stvaranje nečega što nikada ne bi smatrali mogućim, izjavila je Elizaveta Porodina, umjetnica, fotografkinja i klinička psihologinja.

Izgradite tenziju

Vrhunac je ključni element u izgradnji priče. Fokusiranje na određeni element fotografije - zanimljiva tekstura, intenzivna boja ili detalji koji nisu vidljivi na prvi pogled, mogu izazvati vrlo snažne emocije kod promatrača. Stoga je važno je testirati različite funkcijekamere i otkriti višestruke perspektive fotografiranja. Slike snimljene iz daljine zumiranjem, makro fotografije ili neobično kadriranje mogu biti presudni za stvaranje istaknutih priča.

Makro fotografije mogu pokazati toliko detalja u svakom dijelu kuće. Biljke i hrana donose čitav svijet malih tekstura koji treba istražiti, rekao je Reuben Krabbe, fotograf pejzaža i ekstremnih sportova.

Inspirirajte druge

Najbolje su priče one koje nose poruku i o kojima se želi saznati više. Fotografija omogućuje pričanje kroz jezik slika, pa čak i pričanje u epizodama. Ako se odabere oblik fotoreportaže, važno je osigurati da priča koju se snima ima jasnu temu, ali istodobno i nadahnjujuće elemente koji će privući pažnju gledatelja.

Pokušavam ispričati priču kroz vizije i interpretacije koje vidim u svojoj glavi, ali za mene je ta priča ustvari unutar gledatelja. Oni kontempliraju i stvaraju svoju osobnu priču temeljenu na vlastitim iskustvima i gledištem na moju, a nadam se da ih svojim fotografijama potičem na to stvaranje priče, zaključuje Karolina Henke, poznata modna i vrsna umjetnička fotografkinja.

Bez obzira fotografirate li s kamerom ili svojim pametnim telefonom, praksa je ono što čini razliku. Čak i ako ovog ljeta nećete otputovati u neki egzotični kraj, izvrsne fotografije možete napraviti u svome domu ili kvartu. Potrebno je samo otvoriti oči i probuditi kreativnost. 

A snimite li zanimljivu fotografiju Huaweijevim pametnim telefonom, prijavite ju na Next Image foto natječaj na kojem njihovi korisnici imaju priliku podijeliti svoje radove i osvojiti vrijedne nagrade. Rok za prijavu je 31. srpnja u 23:59, dok je prijave moguće izvršiti preko lokalne Huawei forum stranice – kategorija Galerija.

Najbolja fotografija osvojit će pametni telefon Huawei P40, dok će pobjedničke fotografije u preostalim kategorijama osvojiti Huawei Wireless Tripod.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti