Facebook

Nakon godina i godina korištenja odlučili se raskrstiti s Facebookom? Jednostavno vam više nije zabavan?

Za deaktivaciju računa pratite sljedeće korake: Otvorite Settings > Security > Edit > Deactivate your account, a zatim kliknite na poveznicu koja će se pojaviti.

Deaktivacija računa neće u potpunosti obrisati vaš račun, samo ćete nestati dok se ponovno ne ulogirate i vratite u virtualni svijet. Za potpuno brisanje računa bez mogućnosti vraćanja trebate kliknuti na ovu poveznicu. Facebook će biti dovoljno ljubazan da sve odradi umjesto vas te vam čak dati period od 90 dana sa se predomislite.

U slučaju da želite sačuvati sve ili neke od vaših podataka s Facebooka idite na Settings page > General > Download a copy of your Facebook data. Moći ćete preuzeti objave, fotografije, razgovore i nekolicinu ostalih podataka.

Google

Mislite da Google zna previše o vama i želite se maknuti od svega što ima veze s Googleom? S njima je to poprilično jednostavno, samo kliknite na "Delete your account or services" nakon logiranja na vaš račun. Google će vam ponuditi listu svih servisa koje koristite te ćete jednostavno označiti one koje želite trajno ukloniti, a usput će vam ponuditi i link da sačuvate sve vaše podatke.

Podatke također možete i ručno sačuvati preko Main account page > Personal info & privacy > Download your data > Create archive.

Instagram

Za deaktivaciju Instagrama morate preko preglednika posjetit ovu stranicu. Dobit ćete opciju da potpuno izbrišete svoj korisnički račun ili da ga samo deaktivirate do daljnjega. Stranica će od vas zatražiti objašnjenje ili razlog deaktivacije, nakon toga unosite svoju lozinku i sav posao je gotov.

Što se tiče opcija za sačuvati svoje podatke s Instagrama, za to ne postoji službena opcija, ali postoje servisi kao što je Instaport da vam pomognu s tim.

Snapchat

Snapchat, baš kao i Instagram, ne nudi opciju deaktivacije računa preko aplikacije, već morate preko preglednika posjetiti accounts.snapchat.com, ulogirati se, zatim kliknuti "Delete my account". Iz Snapchata ce se htjeti uvjeriti da stvarno želite izbrisati račun, a zatim potvrditi deaktivaciju i pružiti rok od 30 dana prije kompletnog brisanja.

Twitter

S Twitterom je najednostavnije. Prvo preuzmete svoje podatke tako što ćete preko preglednika ići na Settings > Account > Request your archive. Kada bude spremno za preuzimanje dobit ćete obavijest e-poštom. 

Za deaktivaciju kliknete "Deactivate my account" i potvrdite izbor. Imat ćete rok od 30 dana da se ponovo ulogirate i zaustavite proces kompletnog brisanja računa. U slučaju da ste potvrdili račun, tada imate period od godinu dana.

Yahoo!

Za izbrisati Yahoo! račun, morate posjetiti ovu stranicu. Nakon što pročitate upozorenje o brisanju računa koje vas upozorava da ćete - obrisati račun, dobit ćete opciju da kliknete na "Terminate my account" te time ujedno i završiti s deaktivacijom. 

Nažalost, jednostavan način da se mailovi i ostali podatci izvuku s Yahoo!-a ne postoji, tako da jedino što možete pokušati je da svoje mailove preusmjerite na neke druge servise, a zatim deaktivirate.