Kako usporiti učinak starenja? Rješenje je jednostavno i zabavno

Održavanje uma aktivnim uz hobije i križaljke moglo bi biti ključ za usporavanje kognitivnog pada u mozgu koji stari.

Branimir Vorša | 25.09.2024. / 16:05

Križaljka
Križaljka (Foto: Afp)

Bavljenje mentalno stimulirajućim aktivnostima može pomoći u usporavanju kognitivnog pada, osobito kod starijih osoba kojima je dijagnosticiran blagi kognitivni poremećaj (MCI), otkrilo je najnovije istraživanje.

Znanstvenici s američkog Sveučilišta Southern Mississippi, Teksaškog sveučilišta A&M i Sveučilišta Indiana analizirali su podatke 5932 osobe u dobi od 50 i više godina, koje su bile dio Studije zdravlja i umirovljeničkog života. Ti su sudionici procijenjeni prema njihovoj uključenosti u kognitivno stimulirajuće aktivnosti u slobodno vrijeme (CSLA), kao što su čitanje, igranje šaha i rješavanje križaljki. Sudionici su kategorizirani u niske, srednje i visoke skupine na temelju učestalosti sudjelovanja u CSLA-ima.

Strani jezici Otkriven još jedan važan razlog zašto treba učiti strane jezike

Ukratko, grupa koja je sudjelovala na visokoj razini dosljedno je pokazivala više razine kognitivnih funkcija tijekom razdoblja istraživanja i održavala sličnu razinu kognitivnih funkcija u usporedbi s drugim grupama, objašnjava Junhyoung Kim, izvanredni profesor na Sveučilištu Texas A&M. Kognitivne funkcije poput pamćenja, pažnje i brzine obrade bile su bolje u visokoj skupini, zatim u srednjoj skupini, a njlošije u S najnižim CSLA aktivnostima.

Odgađanje učinka starenja

Dok je kognitivni pad primijećen u svim skupinama, one u kategoriji visokog sudjelovanja doživjele su sporiju stopu pada. To sugerira da česti angažman u CSLA-ima može pomoći u odgađanju učinaka starenja, čak i kod osoba s postojećim kognitivnim oštećenjima.

Utvrđeno je da je optimalna razina CSLA aktivnosti koja je rezultirala optimalnim povećanjem kognitivnog funkcioniranja tijekom određenog razdoblja bila više od tri puta tjedno, istaknuli su autori istraživanja koje je objavljeno u časopisu Journal of Cognitive Enhancement.

S obzirom na globalni porast populacije koja stari i povezana kognitivna stanja poput demencije, takve bi intervencije mogle biti ključne za promicanje kognitivnog zdravlja.

demencija Kako zdravo stariti? Studija otkriva zanimljive čimbenike

Danas gotovo šest milijuna ljudi u Sjedinjenim Državama ima demenciju, a predviđa se da će taj broj porasti na oko 14 milijuna do 2060. godine, pri čemu će najviše biti pogođene manjinske populacije, ističe na kraju Kim.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti