Kako vratiti kontrolu nad vlastitim digitalnim životom? Doznajte u ovih sedam koraka

Ako ste se pitali postoji li način kako da poboljšate svoj digitalni život, odnosno dio svojeg života kojeg izlažete internetu, onda imamo dobre vijesti. Postoji i možete to ostvariti u sedam jednostavnih koraka.

Branimir Vorša | 13.02.2020. / 07:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Budućnost ne mora izgledati kao digitalna distopija u kojoj se vaši privatni podaci prodaju i preprodaju nebrojeno puta svakom tko ponudi dovoljnu količinu novca. Podatke ne možemo u potpunosti sakriti, no možemo spriječiti da taj problem u potpunosti preuzme kontrolu nad nama. U sedam jednostavnih koraka možete krenuti s pruzimanjem dijela kontrole nad svojim digitalnim živitom.

Korak prvi: Prihvaćanje stanja i promjena

Svatko je dosad izgubio već preveliku količinu osobnih podataka na raznorazne načine putem interneta, bilo korištenjem računala ili pametnog mobitela. Dobro promislite gdje provodite većinu vremena online i na koji način, odnosno koje stranice posjećujete za kupovinu, kako biste bili informirani i za održavanje kontakata s prijateljima. Isto tako razmislite i o aplikacijama koje koristitite i odaberite one najsigurnije kako biste počeli graditi suvislu obranu od sveopćeg grabeža na vaše privatne podatke.

Nije težak zadatak poboljšati vaše navike korištenja mobilnih uređaja, pojačati zaporke, odabrati tražilice koje ne prate sve što radite, pronaći sigurne email servise te otkazati dopuštenja aplikacijama i slično.

Korak drugi: Pojačajte zaporke

Koliko god da mislite da ste osmislili dobro i tešku zaporku, postoje dostupni alati koji to rade kudikamo bolje od vas. najbolji savjet jest odabrati jedinstvenu zaporku za sve aplikacije koje koristite, jer ako se haker dočepa jedne vaše zaporke, onda neće imati pristup vašim drugim korisničkim računima.

Naravno, sve te jedinstvene šifre bilo bi nemoguće zapamtiti pa zato nije loše koristiti sustav za upravljanje zaporkama poput Bitwardena, Lastpassa, DashLanea ili 1Passworda. Sve što vam je potrebno jest 15 minuta vašeg vremena.

U te sustave unesete jednu zaporku, a oni onda generiraju jedinstvene zaporke za sve vaše korisničke račune i te zaporke su uvijek tamo na sigurnom tako da se ne morate mučiti s pamćenjem istih.

Korak treći: Koristite tražilicu koja vas ne prati

Ako mislite da vas od praćenja štite Googlove "Incognito" postavke ili Microsoftov "Do Not Track", onda se varate. Ne postoje zakoni koji bi internetske stranice koje posjećujete kaznili za nepoštivanje postavki prema kojima želite surfati bez praćenja.

No, ako koristite tražilicu DuckDuckGo ili Startpage, koje ne filtriraju pretragu prema povijesti vaših prethodnih online posjeta, onda ste u svakom slučaju sigurniji.

Korak četvrti: Kupite sigurniji hardver

Ako vam harver može pomoći, onda je dobro znati da i to možete iskoristiti kako biste zaštitili svoje privatne podatke. Ulaganje u osobne servere i sigurne rutere jedna je od boljih opcija.

Osobni server poput Helma osigurava da vaši podaci ostaju u vašem domu, a ne na web serverima kompanija poput Amazona, Microsofta ili Googlea, gdje su izloženi potencijalnim napadima. Helm vam vraća vlasništvo nad svim vašim podacima, od fotografija, preko emailova, datoteka pa do povijesti vaših pretraživanja po internetu.

Povrh toga, sigurni ruteri poput Eero rutera pružaju vam opciju za sigurnijom kućnom računalnom mrežom. za 99 dolara mjesečno, što priznajemo nije mačji kašalj, možete koristiti Eero Secure+, koji će zauzvrat filtrirati sav internetski promet, blokirati kako maliciozne, tako i benigne oglase te vas upozoravati na potencijalno opasne internetske stranice.

Korak peti: Prakticirajte minimaliziranje podataka

Obzirom da bi bilo teško rekonstruirati svaki korak na internetu unazad te odabrati opcije brisanja tih podataka te postavljanja ograničenja na stranicama, društvenim mrežama ili aplikacijama koje koristite, i ovdje postoje alati koji će to učiniti umjesto vas jednako dobro.

Kako biste srezali količinu vaših podataka s kojima internet barata, možete koristiti programe poput DeleteMe, Safe Shepherd i Catalog Choice.

Korak šesti: Osigurajte svoj email

Email koji koristi enkripciju osigurava da svaka poruka koju pošaljete stigne točno onome kome je i namjenjena. Tu je riječ o slanju podataka direktno s vašeg na računalo primatelja i obzirom da je email zaštićen jakom enkripcijom, jedino vi i onaj kome ste poslali email možete normalno vidjeti njegov sadržaj.

Dobri i sigurni klijenti su Vitru, ProtonMail, Tutanota ili Hushmail.

Korak sedmi: Počistite svoje chat navike

Tekstualne poruke nikad nije bilo lakše hakirati, a to predstavlja i povećan rizik za korisnike.

Već smo izvještavali nedavno o sigurnosnim propustima mainstream chat aplikacija poput WhatsAppa. Koliko vas je puta zasmetao oglas na Viberu? Primjera je puno, a kvalitetnih rješenja malo.

Prema našem mišljenju, ovdje je promjena navika ključna, a dobra opcija je zamjena klasičnih chat aplikacija onim sigurnijim, a jedna od najsigurnijih koju možete korisititi jest Signal.

Obzirom da je Signal open source projekt, ne samo da je besplatan, već je i pod velikom prismotrom stoga teško da postoji neka šansa da se u njegov kod ubaci nešto maliciozno. Projekt je neprofitan i tu nema oglasa, nema marketinga i praćenja bilo kakve vrste. Teško da u današnjim uvjetima možete očekivati, da ne kažemo i tražiti više.

Druge dobre opcije su Telegram, Wickr i Wire, primjerice.

Izvor: Popular Mechanics

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti