Kakva dominacija! Na listi top 10 najprodavanijih telefona na svijetu čak je 7 modela jednog brenda

Pet najprodavanijih telefona na svijetu bili su različiti modeli iPhonea, a osim Applea na listu 10 najprodavanijih još se nalaze telefoni Samsunga i Xiaomija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.03.2022. / 16:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na internetskim forumima i društvenim mrežama česte su prepirke o tome koji su telefoni, odnosno mobilni operativni sustavi bolji. Mnogim vlasnicima iPhonea ne pada na pamet zamijeniti brend koji koriste s nekim drugim mobilnim proizvođačem čiji uređaji rade na Androidu, dok brojnim korisnicima telefona s Googleovim OS-om nije jasno čemu plaćati visoke cijene za Appleov smartphone, kada su na tržištu dostupni kvalitetni i puno jeftiniji Androidu.

Slika nije dostupna Apple predstavio novi model iPhonea i iPada te potpuno novo računalo Mac Studio

Dok će odgovor na pitanje koji su uređaji, odnosno mobilni operativni sustav bolji ovisiti o ukusima i preferencijama samih korisnika, analitička kompanija Counterpoint Research dala je odgovor na pitanje koji su telefoni najprodavaniji.

Na temelju njihovih podataka za prošlu godinu, objavili su listu top 10 najprodavanijih telefona na svijetu i tom listom dominira Apple, odnosno iPhone. Kolika je dominacija ovog brenda najbolje govori podatak da se među deset najprodavanijih telefona nalazi čak sedam modela iPhonea, a ostala tri su Androidi - jedan Samsungov telefon i dva Xiaomijeva.

Zanimljivo, prema Counterpointu, iPhone, odnosno različite verzije ovog telefona zauzimaju svih prvih pet mjesta najprodavanijih telefona na svijetu.

Slika nije dostupna Apple priprema najveći broj hardverskih noviteta u povijesti

Najprodavaniji telefon prošle godine bio je iPhone 12, s udjelom od 2,9 posto na tržištu, zatim slijedi 12 Pro Max (2,2%), dok treće i četvrto mjesto drže iPhone 13 i 12 Pro, s 2,1 posto udjela na tržištu. Na petom mjestu je iPhone 11 (2%) i tek nakon njega slijede dva Androida - Samsungov Galaxy A12 (2%) i Xiaomijev Redmi 9A (1,9%). Osmo i deveto mjesto ponovno pripadaju Appleu (iPhone SE 2020 - 1,6% i iPhone 13 Pro Max - 1,3%), dok listu deset najprodavanijih telefona na svijetu u 2021. zatvara Xiaomi s modelom Redmi 9.

Prema ovoj kompaniji, prošle godine na globalnom tržištu bilo je više od 4200 modela aktivnih pametnih telefona, a top 10 najprodavanijih telefona zauzeli su 19 posto tržišta.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti