Kakva promašena investicija: Platio prvi tvit skoro 3 milijuna dolara, a sad ga može prodati za - 132 dolara

Sina Estavi platio je 2,9 milijuna dolara za prvi tvit objavljen u povijesti te ga je namjeravao prodati za više desetaka milijuna dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.10.2022. / 11:13

NFT (Foto: Getty Images)

Tijekom prošle i dio ove godine investitori su ulagali milijarde dolara u brojne NFT projekte te se činilo da bi nezamjenjivi tokeni mogli postati poput kriptogroznice od prije nekoliko godina kada su svi poludjeli za kriptovalutama. Bez previše znanja o tržištu, samo za željom za brzom zaradom, mnogi su tada dizali kredite i ušteđevine pumpajući kriptobalon, sve dok nije eksplodirao. Mnogi su tada izgubili veliki novac, dok su oni strpljiviji na kraju ipak profitirali jer je uslijedio novi veliki uzlet tog tržišta.

Bill Gates Bill Gates oštro kritizirao kripto i NFT: Smatra da su bazirani na “teoriji veće budale”

Istom su se nadali i brojni investitori u NFT koji su ulagali novac u različite virtualne stvari - od slika majmuna za koje su plaćali milijune, do virtualnih kuća. Tu je ludnicu oko NFT-a pokušao iskoristiti i Sina Estavi, izvršni direktor Bridge Oraclea, malezijske kompanije koja se bavi investiranjem u kripto. On je odlučio kupiti prvi objavljeni tvit u povijesti te je za njega Jacku Dorseyu, autoru tog tvita platio čak 2,9 milijuna dolara.

Estavijev plan bio je jednostavan - uložiti nekoliko milijuna, čekati da se NFT tržište dodatno zahukta i onda prodati NFT za nekoliko desetaka milijuna dolara. No umjesto daljnjeg rasta kriptotržišta i tržišta NFT-a, prije nešto manje od godinu dana uslijedio je veliki pad, a onda je počeo rat u Ukrajini, inflacija i najava recesije pa su investitori postali oprezniji, odnosno pametniji oko načina na koji žele ulagati svoj novac.

Kada je u travnju Estavi pokušao prodati taj tvit, najveća ponuda koju je dobio iznosila je samo oko 6 tisuća dolara. Naravno, nije ga prodao i odlučio se čekati na neka bolja vremena kada će ljudi s viškom novaca ponovno plaćati milijune za virtualne stvari i NFT.

NFT, ilustracija Tržište NFT-a i dalje u velikom padu: Više se ne plaća stotine tisuća dolara za virtualne kuće i brodove

Ako je suditi prema trenutačnoj potražnji za ovim tvitom, čini se kako niti tih 6 tisuća dolara nije loše. Naime, na najvećoj platformi za trgovanjem NFT-ima, OpenSea, netko je Estaviju za Dorseyev tvit ponudio - 132 dolara. Situacija s prvim tvitom prilično dobro pokazuje situaciju na ovom tržištu. Mnogi su sumanuto kupovali digitalan sadržaj upitne vrijednosti, s jednim jedinim ciljem - prodati ga za puno više novaca.

No, kako poslovica kaže, tko se igra s vatrom, može se opeći, a upravo se to dogodilo Estaviju, ali vjerojatno i brojnim drugim manje poznatim investitorima u kripto koji su ostali bez tisuća, tj. milijuna dolara.

Izvor. Enterpreneur


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti