Kalifornija zabranila snažna gamerska računala zbog nevjerojatnog razloga

Zanimljivo, iako su snažna osobna računala zabranjena, nema ni riječi o drugoj elektronici koja troši čak i više energije - uređajima za rudarenje kriptovaluta.

Martina Čizmić | 29.07.2021. / 07:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gameri uvijek žele imati najjača računala kako bi mogli igrati najnovije videoigre i biti u prednosti pred svojim suparnicima. No što kad u želji da imaju najjače računalo malo pretjeraju?

Upravo se to dogodilo u SAD-u, gdje je Dellov brend gamerskih računala Alienware osmislio i u prodaju pustio toliko jako gamersko računalo da je zabranjeno u nekoliko američkih saveznih država.

Zahvaljujući novoj odredbi o maksimalnoj potrošnji električne energije pojedinih uređaja, među kojima su i osobna računala, Alienware Aurora Ryzen Edition R10 i R12 postali su ilegalna roba u Kaliforniji i još nekoliko saveznih država koje se ovih dana bore sa sušom i nestašicom električne energije.

Ovaj proizvod ne može biti isporučen u Kaliforniju, Kolorado, Havaje, Oregon, Vermont i Washinton zbog pravila vezanih za potrošnju električne energije u tim državama, stoji na Dellovim stranicama uz napomenu da će narudžbe za te države automatski biti otkazane.

Naime, prema podacima na Dellovim stranicama, Aurora R12 može biti opremljena s napajanjem od 1000 vata, što u prijevodu znači da može trošiti energije poput centralnog klimatizacijskog uređaja za cijelu kuću (prema američkim mjerilima). Naravno, samo zato što ima napajanje od 1000 vata, ne znači i da će toliko energije trošiti cijelo vrijeme. Potrošnja raste i pada ovisno o tome što računalo radi, a kako je igranje videoigara energetski zahtjevna aktivnost, čini se da gameri u tim saveznim državama neće moći uživati u najjačim računalima.

Zanimljivo, iako su snažna osobna računala zabranjena, nema ni riječi o drugoj elektronici koja troši čak i više energije - uređajima za rudarenje kriptovaluta. Naime, prema posljednjim podacima, "rudarski rigovi" odnosno uređaji specijalizirani za rudarenje kriptovaluta, koji su trenutačno legalni u Kaliforniji, na svjetskoj razini potroše električne energije koliko i cijela Italija. No očito zakonodavcima oni nisu toliko problematični kao gamerska računala.

Izvor: The Register

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti