Kamera kao u flagship modelima: Je li ovo "ubojica skupih telefona"?

Google je jučer predstavio nove modele pametnih telefona Pixel koji se mogu pohvaliti odličnim fotografskim sposobnostima, najboljim u cjenovnom razredu do 400 dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.05.2019. / 07:45

Google Pixel 3a (Foto: AFP)

Cijene pametnih telefona posljednjih su godina sve veće te je za top-modele danas potrebno platiti tisuću ili više dolara. Dio korisnika koji su se navikli na kupovinu najjačih modela iPhonea ili Androida zbog toga je promijenio taktiku te, umjesto svake dvije godine kao i ranije, nove telefone kupuju svake tri godine ili se odlučuju na kupovinu jeftinijih modela.

Telefoni srednje kategorije danas dolaze s jakim hardverom i dobrim kamerama te se u cjenovnom rangu između 2-3 tisuće kuna zaista mogu pronaći odlični telefoni koji će zadovoljiti potrebe većine korisnika. Za većinu korisnika jedna od najkorištenijih i najvažnijih opcija telefona jest kamera, odnosno kvaliteta fotografija.

Google Pixel 3a (Foto: YouTube/Google)

Google je jučer predstavio dva nova modela pametnih telefona iz serije Pixel, u kojima je glavni naglasak stavljen na dvije stvari – pristupačnu cijenu i odličnu kameru. Novi modeli prije predstavljanja već su podijeljeni nekim novinarima te su sinoć objavljene i prve recenzije Pixela 3a i 3a XL iz kojih se može zaključiti da bi ovo mogli biti ubojice skupih telefona, što se pogotovo odnosi na Pixel 3a s cijenom od 399 dolara (veći model skuplji je za 80 dolara).

Naime, novinar The Vergea Dieter Bohn, koji je testirao nove Pixele, rekao je kako trenutačno ne postoji ništa poput ovih telefona na tržištu te, ako želite telefon s ovako dobrom kamerom, morate platiti 600-700 dolara, dok u ovom cjenovnom razredu nema uređaja s tako kvalitetnom kamerom. Što se kvalitete fotografija tiče, teško je pronaći razliku između kamera na ovim telefonima i mnogo skupljeg Pixela 3.

Mogu li jeftiniji Pixeli "srušiti" flagshipe?

Dostupne su i opcije poput Night Sighta koja omogućuje snimanje fantastičnih fotografija i u noćnim uvjetima, a iako ima samo jednu stražnju kameru, zahvaljujući naprednom softveru snima odlične fotografije sa zamućenom pozadinom.

Google Pixel 3a (Foto: Google)

Oba modela dolaze s OLED ekranima (dijagonala ekrana modela 3a iznosi 5,6 inča, dok model XL ima 6-inčni ekran), imaju sličan dizajn kao i skuplji modeli, dobre zvučnike i 3,5-milimetarski izlaz za slušalice.

S obzirom na to koliko koštaju, jasno je da je Google negdje morao i uštedjeti te Bohn izdvaja dvije glavne stvari – prva je procesor te, iako Snapdragon i 4 GB RAM-a nisu loša kombinacija, uređaji su ipak sporiji u odnosu na top-modele, što se osjeti pri pokretanu aplikacija, procesuiranju fotografija itd. Druga je stvar to što ne ostavljaju dojam premium telefona te su napravljeni od plastike, nemaju bežično punjenje, nisu vodootporni itd.

Ipak, to su stvari koje prosječnim korisnicima vjerojatno neće toliko smetati, dok tako dobru kameru, ponovimo još jednom, u uređaju s takvom cijenom neće moći pronaći, a još je jedan plus novim Pixelima i snažna baterija.

U SAD-u i na još nekim tržištima jučer je počela prodaja Pixela 3a i 3a XL te će biti zanimljivo vidjeti kolika će biti potražnja korisnika za ovim uređajima i mogu li ugroziti prodaju flagship telefona.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti