Kanada i Francuska ograničile bi umjetnu inteligenciju, ali SAD-u se to baš i ne sviđa

Problem je što Globalno partnerstvo zapravo nema nikakve mehanizme kojima bi utjecalo na privatne kompanije i njihovu praksu korištenja umjetne inteligencije.

Martina Čizmić | 09.01.2020. / 12:07

Umjetna inteligencija (Foto: Getty images)

Razvoj umjetne inteligencije posljednjih je godina izazvao različite rasprave u stručnoj, ali i općoj javnosti. I dok znanstvenici još uvijek ističu kako je umjetna inteligencija tek na početku svog razvoja te još ima vremena za donošenje bilo kakvih ograničenja, zakonodavci baš i nisu toliko sigurni.

Kanada i Francuska još su u prosincu 2018. najavile osnivanje međunarodnog tijela koje bi proučavalo utjecaj umjetne inteligencije na društvo, ali i donosilo smjernice za njezin daljnji razvoj.

I što se dogodilo u tih godinu dana? Osnovano je tijelo koje se zove Globalno partnerstvo za umjetnu inteligenciju (Global Partnership on AI), i to je to. Šest vodećih svjetskih ekonomija pristalo je sudjelovati u radu tijela. Jedino se SAD protivi. Razlog? Bijela kuća smatra da je tijelo zapravo nepotrebni birokratski alat koji će biti previše oprezan u donošenju odluka i tako ograničiti razvoj umjetne inteligencije.

Ostale su zemlje članice pune razumijevanja za američku zabrinutost, ali ističu i kako bez međunarodne suradnje, postoji realna mogućnost za zloupotrebu umjetne inteligencije. Francuski ministar za digitalne poslove, Cedric O podsjetio je kako Kina koristi prepoznavanje lica i druge tehnologije kako bi država jače nadzirala svoje stanovnike.

Ako ne želite kineski model i u zapadnim zemljama, morate postaviti neka pravila koja svima moraju biti zajednička, ističe O za Wired.

Problem je što Globalno partnerstvo zapravo nema nikakve mehanizme kojima bi utjecalo na privatne kompanije i njihovu praksu korištenja umjetne inteligencije.

Amerikancima smeta i što bi Globalno partnerstvo zapravo radilo isto što već radi mreža stručnjaka za umjetnu inteligenciju u sklopu OECD-a. Ta mreža već je osmislila set pravila za razvoj umjetne inteligencije koja je poduprlo više od 40 zemalja svijeta, među kojima i SAD. Za ta pravila u Bijeloj kući smatraju da nisu pretjerano restriktivna.

No Kanada i Francuska ne odustaju od svog plana. Uvjereni su da Globalno partnerstvo može funkcionirati i bez SAD-a, a to će pokušati dokazati tijekom 2020., kad bi ono trebalo i početi donositi konkretne odluke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti