Katastrofalni propust u WhatsAppu: Pogledajte kako prepoznati da vas netko upravo špijunira

Iskorištavanjem propusta u WhatsAppu hakeri su mogli postaviti špijunski softver na telefone i pratiti korisnike – bez njihova znanja, naravno

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.05.2019. / 07:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Loše vijesti za Marka Zuckerberga, ali i za sve korisnike WhatsAppa – prošlog mjeseca otkriven je opasan propust u popularnoj platformi za komunikaciju WhatsApp putem kojeg su hakeri mogli postaviti špijunski softver u pametne telefone i pratiti korisnike telefona. Svi detalji nisu u potpunosti poznati, no kako prenose na BBC-ju, propust je iskorišten za napad na "određeni broj korisnika" korištenjem softvera koji je navodno razvila izraelska kompanija NSO Group.

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) Imate problema s Facebookom, Instagramom ili WhatsAppom? Zuckerberg objašnjava o čemu se točno radi

Propust je povezan s opcijom WhatsAppa za obavljanje telefonskih poziva – potrebno je nazvati osobu koju se želi špijunirati i, čak ako ona ne odgovori na poziv, softver se može instalirati na telefon, dok zapis o pozivu može nestati. Dakle, iskorištavanjem ovog propusta i bez znanja vlasnika telefona, hakeri su mogli instalirati opasan softver te pratiti komunikaciju i ostale aktivnosti vlasnika telefona.

Iz WhatsAppa su pozvali sve korisnike da što prije instaliraju nadogradnju za aplikaciju, ne bi li spriječili da im pametni telefoni (p)ostanu na meti špijuna. Ako ste u zadnje vrijeme primili neobičan poziv putem WhatsAppa, čak i ako se na njega niste javili, trebali biste što prije instalirati nadogradnju aplikacije.

Za BBC su komentirali kako su nakon što su pronašli propust, o njemu objavili određene sigurnosne kompanije, grupe za ljudska prava te američko ministarstvo pravosuđa. Napominju kako napad ima sva obilježja suradnje privatne kompanije i vlada država s ciljem postavljanja špijunskog softvera koji preuzima kontrolu nad funkcijama operativnih sustava pametnih telefona.

WhatsApp (Foto: AFP) WhatsApp priprema kontroverznu novost koja se mnogima neće svidjeti

Izraelska kompanija NSO Group surađuje s vladama brojnih zemalja, kojima isporučuje softver za nadzor, a iako kažu kako je softver dizajniran prvenstveno za sprječavanje i istragu terorizma i kriminala, brojne su optužbe da se koristi za prisluškivanje i praćenje aktivista, boraca za ljudska prava, zviždača i novinara. Njihov je najpoznatiji softver Pegasus, koji osim što skuplja podatke o pozivima, mailovima i porukama, može prikupljati i informacije mikrofona i kamere, tako da su osobe na čijim je telefonima instaliran u konstantnom i potpunom nadzoru.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti