Kina za pet godina želi započeti izgradnju baze na Mjesecu, prenose kineski mediji.

Više od stotinu kineskih znanstvenika i istraživača nedavno se sastalo na konferenciji u središnjem kineskom gradu Wuhanu kako bi raspravljali o mogućnostima izgradnje na Mjesecu, prenose kineski mediji.

Kina i SAD, ilustracija Ova je zemlja preuzela vodeće mjesto u ključnim novim tehnologijama u svijetu i pokazala koliko ostali zaostaju

Ding Lieyun, stručnjak kineske Akademije inženjerstva, rekao je da se razvijaju roboti naziva „kineski super zidari“ koji bi mogli proizvoditi cigle od mjesečnog tla, piše Changjiang Daily.

Izgradnja staništa na Mjesecu potrebna je za dugoročna istraživanja koja će zasigurno biti realizirana u budućnosti, kazao je Ding, priznajući teškoće tog projekta u kratkom roku.

Robot sa zadatkom proizvodnje „Mjesečevih cigli“ bit će lansiran s kineskom misijom Chang'e-8 oko 2028. godine, najavio je kineski stručnjak. Dodao je da je cilj donijeti prvi uzorak tla s dalje strane mjeseca do 2025. godine.

Trag satelita Starlink na noćnom nebu Kinezima jako smeta Starlink, evo što sve planiraju poduzeti u rješavanju tog problema

Kina je ranije, misijom Chang'e-5 iz 2020., donijela uzorak tla s bliže strane Zemljinog satelita.

Peking želi da kineski astronauti provedu duže vrijeme na Mjesecu kad se tamo uspostavi baza.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju