Kineska kapsula Chang'e-5, koja je na Zemlju vratila uzorke prikupljene na Mjesecu, prizemljila je u sjevernoj pokrajini Unutarnjoj Mongoliji u četvrtak rano ujutro. Radi se o prvim uzorcima stijenja i tla s Mjeseca nakon 1970. godine.

Materijal bi trebao pomoći znanstvenicima da nauče više o podrijetlu Mjeseca, njegovu nastanku i vulkanskoj aktivnosti na njegovoj površini.

Kina je tom misijom postala treća zemlja koja je prikupila Mjesečeve uzorke, nakon SAD-a i SSSR-a u 1960-im i 1970-im. Bio je to prvi takav pokušaj nakon misije Luna 24 Sovjetskog Saveza koja je uspješno završena 1976.

U skladu s međunarodnom konvencijom o suradnji i sporazumima o multilateralnoj i bilateralnoj suradnji, donijet ćemo propise o upravljanju podacima i uzorcima s Mjeseca, rekao je Wu Yanhua, zamjenik Kineske nacionalne svemirske uprave.

Podijelit ćemo ih s relevantnim državama i znanstvenicima, a neki od njih mogli bi biti darovani u skladu s međunarodnom praksom, rekao je.

Misijom Chang'e 5 Kina je prvi put uspjela lansirati letjelicu s nekog drugog nebeskog tijela i testirati sposobnosti da prikupi udaljene uzorke iz svemira u sklopu priprema za složenije misije istraživanja Sunčeva sustava.

Na pitanje je li Kina spremna podijeliti uzorke sa Sjedinjenim Državama koje vlastitoj svemirskoj agenciji NASA ograničavaju izravnu suradnju s Kinom, Wu je rekao da nažalost postoje ograničenja.

Kineska vlada želi dijeliti Mjesečeve uzorke s ustanovama i znanstvenicima iz raznih zemalja, a da suradnja sa SAD-om ovisi o američkoj politici.

Kina nije obznanila koliku je količinu uzoraka uzela, no planirano je bilo prikupiti 2 kilograma stijenja i tla.

Objavit ćemo to uskoro, rekao je Hu Hao, voditelj treće faze kineskog programa istraživanja Mjeseca.

Kina se nada da će do 2022. imati svemirsku stanicu s ljudskom posadom i da će moći slati ljude na Mjesec. Godine 1970. Kina je lansirala u orbitu prvi satelit, ali je morala čekati 2003. da bi izvela prvi svemirski let s posadom, tajkonautom Yangom Liweiom.

Kina je ljetos lansirala još jednu sondu koja za nekoliko mjeseci treba stići na Mars, gdje će iduće godine 'provozati' daljinski upravljanog robota.