Kina će uzorke s mjeseca podijeliti s drugim državama

Kina će na temelju međunarodne konvencije podijeliti s drugim državama podatke i uzorke s Mjeseca prikupljene u misiji Change'e 5 iako bi takvu razmjenu s SAD-om mogla spriječiti "nesretna" američka ograničenja.

Hina | 17.12.2020. / 14:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineska kapsula Chang'e-5, koja je na Zemlju vratila uzorke prikupljene na Mjesecu, prizemljila je u sjevernoj pokrajini Unutarnjoj Mongoliji u četvrtak rano ujutro. Radi se o prvim uzorcima stijenja i tla s Mjeseca nakon 1970. godine.

Materijal bi trebao pomoći znanstvenicima da nauče više o podrijetlu Mjeseca, njegovu nastanku i vulkanskoj aktivnosti na njegovoj površini.

Kina je tom misijom postala treća zemlja koja je prikupila Mjesečeve uzorke, nakon SAD-a i SSSR-a u 1960-im i 1970-im. Bio je to prvi takav pokušaj nakon misije Luna 24 Sovjetskog Saveza koja je uspješno završena 1976.

U skladu s međunarodnom konvencijom o suradnji i sporazumima o multilateralnoj i bilateralnoj suradnji, donijet ćemo propise o upravljanju podacima i uzorcima s Mjeseca, rekao je Wu Yanhua, zamjenik Kineske nacionalne svemirske uprave.

Podijelit ćemo ih s relevantnim državama i znanstvenicima, a neki od njih mogli bi biti darovani u skladu s međunarodnom praksom, rekao je.

Misijom Chang'e 5 Kina je prvi put uspjela lansirati letjelicu s nekog drugog nebeskog tijela i testirati sposobnosti da prikupi udaljene uzorke iz svemira u sklopu priprema za složenije misije istraživanja Sunčeva sustava.

Na pitanje je li Kina spremna podijeliti uzorke sa Sjedinjenim Državama koje vlastitoj svemirskoj agenciji NASA ograničavaju izravnu suradnju s Kinom, Wu je rekao da nažalost postoje ograničenja.

Kineska vlada želi dijeliti Mjesečeve uzorke s ustanovama i znanstvenicima iz raznih zemalja, a da suradnja sa SAD-om ovisi o američkoj politici.

Kina nije obznanila koliku je količinu uzoraka uzela, no planirano je bilo prikupiti 2 kilograma stijenja i tla.

Objavit ćemo to uskoro, rekao je Hu Hao, voditelj treće faze kineskog programa istraživanja Mjeseca.

Kina se nada da će do 2022. imati svemirsku stanicu s ljudskom posadom i da će moći slati ljude na Mjesec. Godine 1970. Kina je lansirala u orbitu prvi satelit, ali je morala čekati 2003. da bi izvela prvi svemirski let s posadom, tajkonautom Yangom Liweiom.

Kina je ljetos lansirala još jednu sondu koja za nekoliko mjeseci treba stići na Mars, gdje će iduće godine 'provozati' daljinski upravljanog robota.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti