Kina i SAD dogovaraju pravila cyber ratovanja

Iako će na početku biti samo riječ o dogovoru, dakle ne o službenim i obvezujućim pravilima, i to je korak naprijed u odnosu na dosadašnje stanje

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.09.2015. / 10:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od tema o kojoj će kineski predsjednik Xi Jinping ovog tjedna razgovarati s najmoćnijim Amerikancem Barackom Obamom bit će cyber sigurnost, a mediji nagađaju kako bi njih dvojica mogli dogovoriti pravila oko budućnosti cyber ratovanja. Poznato je kako Amerikanci već godinama optužuju Kinu za cyber napade na vladine agencije i privatne kompanije, a zanimljivo je kako su u posljednje vrijeme, odnosno uoči dolaska Xi Jinpinga u SAD, sigurnosne kompanije zabilježile smanjenje napada kineskih hakera na ciljeve u SAD-u. Očekuje se da će razgovori dvojice predsjednika na kraju rezultirati dogovorom prema kojem će se obvezati da neće pokretati cyber napade na 'kritičnu infrastrukturu' drugih zemalja poput elektrana, bolnica, banaka i slično.

Mediji pretpostavljaju kako će na početku biti samo riječ o dogovoru, dakle ne o službenim i obvezujućim pravilima, no i to je korak naprijed u odnosu na dosadašnje stanje. Naime, posljednjih mjeseci povišene su tenzije između SAD-a i Kine zbog cyber napada i hakiranja – u lipnju FBI je za hakerski napad u kojem je provaljeno u bazu podataka zaposlenika u državnim agencijama optužio kineske hakere, dok je u kolovozu Obama najavio kako Amerikanci pripremaju niz mjera i ekonomskih sankcija protiv Kine zbog cyber špijunaže. Iako se, dakle, s ovim potencijalnim dogovorom neće zabraniti daljnja špijunaža i krađa intelektualnog vlasništva, u NY Timesu kažu kako je ipak riječ o prvim naporima u kojima dvije najveće svjetske ekonomije traže rješenje s kojim bi spriječili 'katastrofalnu uporabu cyber oružja'. Ipak, ono što je problem s napadima u virtualnom svijetu jest da im je teško dokazati porijeklo jer na optužbe iz Amerike kako Kina stoji iza ovakvih napada, oni samo mogu reći da nisu krivi, a Amerikanci će to teško moći dokazati. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti