Kina lansirala satelite u svemir, a raketni potisnik pao je na naseljeno mjesto: Pogledajte razmjere štete

Prilikom lansiranja satelita u svemir, raketni potisnik pao je na naseljeno mjesto i napravio veliku štetu – uništena je infrastruktura, a zrakom se proširio otrovan dim.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.11.2019. / 11:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prilikom lansiranja raketa u svemir, važno je da one ne prelijeću naseljena mjesta, zbog čega je najbolje rakete lansirati iznad mora. Većina zemalja pridržava se tog pravila, no ne i Kina. Naime, sve tri glavne kineske svemirske luke ne nalaze se blizu mora, već u unutrašnjosti zemlje, a Kinezi rakete lansiraju prema istoku jer je to jeftinije i zahtjeva manju potrošnju goriva, no to je i iznimno rizično jer rakete prelijeću iznad naseljenih dijelova Kine.

Samo jedna pogreška može biti katastrofalna te rakete ili njeni dijelovi mogu završiti na zemlji, uništiti infrastrukturu i ubiti ljude – što se u Kini već događalo u prošlosti. Prilikom lansiranja izdaju se obavijesti o evakuaciji stanovništva na tim područjima, no čak ako se i ne ošteti infrastrukturi i nitko ne nastrada od ostataka rakete, može doći do izlaganja opasnom raketnom gorivu, onečišćenju rijeka i zagađenju pitke vode. Iako taj problem nije novi, s obzirom na to da je s napretkom svemirske industrije sve veći broj lansiranja raketa, veća je i šansa za nekom nesrećom.

Najnoviji takav incident zabilježen je prošle subote kada su iz svemirskog centra Xichang lansirana dva satelita u orbitu, a raketni potisnik pao je na naseljeno mjesto u ruralnom dijelu Kine. Srećom, nitko nije ozlijeđen (iako nema informacija, možemo pretpostaviti da su stanovnici ranije evakuirani), no videozapisi i fotografije objavljeni na društvenim mrežama pokazuju da je nastala velika šteta.

Osim uništene infrastrukture, problem za stanovnike mjesta na koje je pao potisnik jest i žuti dim nastao izgaranjem goriva koji se vidi na videozapisima, a koji je otrovan i opasan za ljude.

Takvi problemi u Kini u budućnosti mogli bi se izbjeći, no za tako nešto potrebna je politička volja i novac. Kako navode na stranici MIT Technology Review, Kina bi mogla lansirati rakete korištenjem drugog koridora, no u tom bi slučaju trošili više goriva, zatim bi mogli koristiti svemirsku luku na otoku Hainan smještenom u Južnokineskom moru, no prije bi morali investirati u poboljšanje infrastrukture na njemu, a znanstvenici razmišljaju i o načinima na koji bi umjetna inteligencija mogla pomoći pri sigurnijim letovima.

Ipak, dok se nešto ne promijeni, stanovnici mjesta iznad kojih se lansiraju rakete i dalje će čekati odluke o evakuacijama i živjeti u strahu od potencijalnih nesreća i padova raketa ili potisnika.

Izvor: MIT Technology Review 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti