Kina: Nestao kineski znanstvenik odgovoran za rođenje prvih genetski modificiranih beba

Kineksi znanstvenik koji je prije tjedan dana objavio da je prvi put u povijesti uspio stvoriti genetski modificirane bebe - nestao je, javljaju lokalni mediji.

M.V. | 03.12.2018. / 16:51

Kineski znanstvenik He Jiankui (Screenshot: AP)

'Kineski Frankenstein', kako su ga prozvali mediji, posljednji se put u javnosti pojavio u prošlu srijedu u Hong Kongu.

Južno sveučilište znanosti i tehnologije u Šenženu je odbacilo vijest o njegovom privođenju, a glasnogovornica sveučilišta kazala je: "Trenutno nema točnih informacija. Bude li ih bilo, ažurirat ćemo informacije putem naših službenih kanala".

Tijekom vikenda, neki su mediji izvjestili da se znanstvenik vratio u Šenžen. Jiankui je nakon objave video snimki na YouTubeu na kojoj je tvrdio da su u Kini rođeni generički stvoreni blizanci prozvan 'Kineskim Frankesteinom', piše South China Morning Post.

Na snimci je potvrdio da je njegov tim istraživača promijenio gene i stvorio blizance kojima je isključen gen povezan s HIV virusom. Osudili su ga kineski zdravstveni dužnosnici koji su izjavili kako nisu ni znali za eksperiment.

Istraživanje mu je bilo zabranjeno

Znanstvenik je suočen s istragom Ministarstva znanosti i tehnologije jer mu je istraživanje bilo zabranjeno. Prošli tjedan, na summitu u Hong Kongu je održao prezentaciju o svojem eksperimentu, a nakon toga je njegovo prebivalište nepoznato.

Prošli se tjedan od njega ogradilo i sveučilište. Na službenoj stranici je napisano kako je znanstvenik na dopustu od veljače te da je posao obavljao izvan sveučilišta. Sveučilište i Odjel biologije nisu znali ništa o njegovim istraživanjima. Najavljeno je osnivanje neovisnih odbora koji će cijelu stvar istražiti.

Još jedna volonterka trudna

Podsjetimo, kineski znanstvenik je objavio da je "stvorio" genetski modificirane bebe. Nakon toga je pokušao objasniti zbog čega je to učinio na znanstvenoj konferenciji u Hong Kongu. Pritom je kazao kako smatra da bi znanost trebala činiti više da bi se pomoglo ljudima u borbi protiv raznih bolesti.

"Osjećam se ponosno, najponosnije", rekao je, pojasnivši da je je njegovo postignuće poboljšalo kvalitetu življenja njegovih pacijenata. Izvijestio je i da je još jedna volonterka, na čijim je embrijima u sklopu svojih kliničkih istraživanja obavio genetske promjene, u ranome stadiju trudoće.

Kazao je da je u njegovu istraživanju sudjelovalo ukupno osam parova, no jedan je par odustao. Preduvjet za izbor para bio je HIV-pozitivan otac i HIV-negativna partnerica.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti