Suspendiran znanstvenik koji je u kreirao GMO bebe u Kini

Prekinuta su znanstvena istraživanja He Jainkuija, znanstvenika koji tvrdi da je uspio stvoriti prve GMO bebe, objavila je kineska državna agencija Xinhua.

Ivana Domitrović | 30.11.2018. / 09:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineske vlasti tvrde da je to što je učinio He Jainkui, kršenje kineskih zakona te je ''u svojoj biti krajnje odvratno''.

Slučaj genetski modificiranih blizanki o kojima su izvijestili mediji je drsko kršenje kineskih zakona i propisa te je njime prekršena i znanstvena etika, što je šokantno i neprihvatljivo, rekao je Xu Nanping, zamjenik kineskog ministra znanosti i tehnologije.

Kina se već dugo smatra predvodnikom tehnologije genetskog modificiranja, financirajući skupocjena istraživanja. Također, u Kini je, kako piše CNN, modificiranje ljudskih gena manje propisima regulirano nego u zapadnim zemljama.

Podsjetimo, u ponedjeljak je kineski znanstvenik He Jinukui izvijestio da su prvi put u povijesti "stvorene" genetski modificirane bebe, te je uspjeh pripisao svom timu. Kasnije tijekom tjedna je izvijestio da je još jedna volonterka, na čijim je embrijima u sklopu svojih kliničkih istraživanja obavio genetske promjene, u ranome stadiju trudnoće.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti