Kina planira cijepiti 50 milijuna svojih građana do sredine siječnja

Kinezi tradicionalno za lunarnu Novu godinu, putuju svojim obiteljima, što rezultira velikim gužvama na kolodvorima i u zračnim lukama.

Hina | 18.12.2020. / 09:14

Cijepljenje
Cijepljenje, ilustracija (Foto: DNEVNIK.hr)

 Kina planira cijepiti 50 milijuna ljudi protiv koronavirusa prije početka sezone putovanja za lunarnu Novu godinu početkom 2021., piše u petak South China Morning Post.

Kinezi svake godine putuju kako bi s obitelji proslavili lunarnu ili kinesku Novu godinu koja se još naziva festivalom proljeća.

Peking planira distribuirati 100 milijuna doza cjepiva kineskih proizvođača Sinopharma i Sinovac Biotecha, navodi list.

Kina je dala izvanredno odobrenje za dva cjepiva Sinopharma i jedno Sinovac Biotecha. Odobrila je i četvrto, proizvođača Sino Biologics Inc, za vojnu upotrebu.

U novinskom se izvješću navodi da je od kineskih dužnosnika zatraženo da dovrše cijepljenje s prvih 50 milijuna doza cjepiva do 15. siječnja a drugih do 5. veljače.

Cilj masovnog cijepljenja skupina visokog prioriteta je smanjiti rizike od širenja bolesti tijekom praznika, dodaje list.

Skupine viskog prioriteta uključuju zdravstvene radnike, policiju, carinike, zaposlene u prijevozu i logistici.

Kineska pokrajina Sichuan mogla bi početi cijepiti starije osobe i one s kroničnim bolestima početkom siječnja nakon što se završi cijepljenje prioritetnih skupina, rekli su dužnosnici.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti