Kina pokreće javnu platformu za praćenje i kažnjavanje zagađivača okoliša

Tvrtke koje zagađuju obvezne su instalirati opremu za nadzor te čuvati podatke barem pet godina ili se suočiti s velikim kaznama.

Hina | 06.02.2021. / 08:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kina planira pokretanje nove informacijske platforme koja će omogućiti ljudima da prate emisije tvrtki koje onečišćuju okoliš, kako bi mogli pomoći vlastima da kazne prekršitelje, objavilo je ministarstvo okoliša.

Ukupno 2.36 milijuna tvrtki, industrijskih postrojenja i institucija u Kini ima pravnu obvezu nabaviti dozvole za emitiranje onečišćivača poput sumporovog dioksida ili otpadnih voda.

No Kina se mučila da prikupi informacije koje su potrebne da bi sustav funkcionirao, te se također suočavala s opstrukcijom i davanjem lažnih podataka od nekih tvrtki zagađivača.

Prema ministarstvu okoliša, nova informativna platforma će dopustiti vlastima i članovima javnosti da nadziru razinu onečišćenja u stvarnom vremenu te da provjeravaju podatke o prošlosti kompanije i na taj način utvrde koja se pravila krše. Ovo bi trebalo stupiti na snagu 1. ožujka.

Liu Zhiquan, viši službenik u ministarstvu ekologije i okoliša (MEE), rekao je na brifingu u petak da će poduzeti jače mjere protiv tvrtki koje onečišćuju bez dozvole i s lažnim podacima o emisijama.

Za nezakonito ponašanje poput zagađivanja bez dozvole, smišljene su kazne koje će se izricati na dnevnoj bazi, a kojima će se zaustaviti proizvodnja ili zatvoriti tvornica, rekao je.

Dodao je da će biti kažnjene one tvrtke koje budu "izbjegavale nadzor".

Tvrtke koje budu izbjegavale podijeliti svoje podatke još će detaljnije biti izložene pregledima i čestim inspekcijama kao i one koje već imaju slabu "društvenu rejting poziciju", reklo je ministarstvo.

Tvrtke koje zagađuju obvezne su instalirati opremu za nadzor te čuvati podatke barem pet godina, s kaznama koje se kreću oko 200 tisuća yuana za one koje to ne budu u stanju ispoštovati. Tvrtke koje budu zagađivale bez dozvole mogle bi se suočiti s milijun yuana kazne.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti