Prijetnja iz svemira: Novo američko obavještajno izvješće tvrdi da Kina gradi svemirsku postaju sa zlokobnim namjerama

Direktor američke nacionalne obavještajne službe objavio je izvješće u kojem tvrdi da kineska svemirska postaja koja je u izgradnji predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Branimir Vorša | 17.05.2021. / 11:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineska svemirska postaja u izgradnji namijenjena je "postizanju vojnih, ekonomskih i prestižnih prednosti koje je Washington stekao od svemirskog vodstva", piše direktor američke nacionalne obavještajne službe u godišnjem izvješću, koje je objavljeno u travnju.

U izvješću se tvrdi da je kineska svemirska postaja dio nastojanja službenog Pekinga u kompromitiranju američke sigurnosti.

Narodnooslobodilačka vojska Kine nastaviti će istraživati svemirske usluge, poput satelitskog izviđanja i pozicioniranja, navigacije i proračuna vremena te satelitskih komunikacija u svrhu svojeg naoružanja i zapovjedno-kontrolnih sustava kako bi nagrizli informacijsku prednost američke vojske, navodi se u izvješću.

Protusvemirsko naoružanje

Osim navedenog, u izvješću se tvrdi i da Kina sprema protusvemirska oružja koja će ciljati američke satelite.

Peking nastavlja s obukom svojih vojnih svemirskih elemenata te postavljanjem novog destruktivnog i nedestruktivnog kopnenog i svemirski baziranog antisatelitskog naoružanja, tvrdi se u izvješću.

To drugim riječima znači da direktor američke nacionalne obavještajne službe vjeruje da Kinezi razvijaju svemirske letjelice koje mogu presresti i zarobiti američke satelite ili pak zemaljske lasere koji ih mogu omesti u radu.

Kina je već u uporabu stavila kopnene protusatelitske rakete namijenjene uništavanju satelita u niskoj orbiti oko Zemlje te kopnene lasere koji su vjerojatno namijenjeni osljepljivanju ili oštećivanju osjetljivih optičkih senzora na tim satelitima, piše u izvješću.

Nova ratna arena

Sve navedeno dio je rastućeg poziva američkih stručnjaka da SAD pripremi svemirski obrambeni sustav. Štoviše, mnogi tvrde da je trenutačna američka satelitska infrastruktura izrazito ranjiva na napade neprijateljskih zemalja.

Kako se tehnologije vezane za svemirska putovanja sve više razvijaju i postaju sve sofisticiranije, samo je pitanje vremena prije negoli netko dokuči i način na koji ih iskoristiti i u oružane svrhe. To za sobom, naravno, povlači i pitanje svemirskih obrambenih kapaciteta, koji su trenutačno zapravo nepostojeći.

Izvor: Futurism

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti