Kineska letjelica snimila je fotografije svih dijelova Marsa

Među inim, snimljeno je i područje južnog pola ispod čije se smrznute površine nalaze zalihe vode.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.06.2022. / 13:39

Galerija

U veljači prošle godine kineska besposadna letjelica Tianwen-1 stigla je do Marsa, na koji je spušteno robotsko vozilo koje je odmah krenulo u istraživanje Crvenog planeta. Druga komponenta Tianwena-1, orbiter, nastavio je kružiti oko planete te je do sada već napravio više od 1300 krugova oko Marsa, pri tome fotografirajući njegovu površinu.

Slika nije dostupna Kinezi objavili: Rover Zhurong uspješno napustio kapsulu i krenuo u istraživanje Marsa

Prema posljednjim informacijama državne medijske agencije, a koje su prenijeli na Reutersu, Tianwen-1 snimio je fotografije cijelog Marsa, uključujući i njegov južni pol. Upravo na tom dijelu planeta, ispod zaleđene površine, nalaze se zalihe vode, što je otkrila sonda Europske svemirske agencije 2018. godine.

Lociranje vode ispod površine ključ je ne samo za otkrivanje potencijalnog života na Marsu već i za neke buduće potencijalne ljudske misije na taj planet koje uključuju dugotrajniji boravak.

Misija na Mars Povijesni dan za Kinu: Besposadna letjelica Tianwen-1 uspješno sletjela na Mars

Osim fotografija južnog pola, zahvaljujući letjelici Tianwen-1 snimljene su i fotografije 4000 km dugog kanjona Valles Marineris te kratera na visoravnima na sjeveru planeta, poznatog kao Arabia Terra. Također, letjelica je na zemlju poslala i fotografije kratera Maunder u visokoj rezoluciji, kao i velikog vulkana Ascraeus Mons visine čak 18 kilometara, koji je prvi zapazila NASA-ina letjelica Mariner 9 prije više od pola stoljeća.

Izvor: Reuters


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti