Kako ne bi ovisili o Amerikancima i njihovom globalnom navigacijskom sustavu, Kina je prije više od dva desetljeća krenula s razvojem vlastite verzije GPS-a. Beidou Navigation Satellite System u Kini je dostupan od 2000. godine, dok je u azijsko-pacifičkoj regiji krenuo s radom od 2012, a sljedeći korak jest globalna dostupnost i taj bi korak trebao biti ispunjen do sredine 2020. godine.

Prema riječima Rena Chengqija, osobe koja vodi projekt, jezgra Beidoua dovršena je početkom prosinca, a uskoro će lansirati posljednja dva satelita potrebna za globalnu pokrivenost njihova sustava koji se sastoji od 35 satelita. Već danas oko 70 posto kineskih pametnih telefona koristi Beidou, a završetak sustava s nestrpljenjem čeka i 120 partnera koji će koristiti tu tehnologiju u svojim kartama.

Vlastita verzija GPS-a za Kinu znači ekonomsku sigurnost i širenje utjecaja u svijetu te je dio ambicija najmnogoljudnije zemlje na svijetu koja u budućnosti želi postati globalni lider u svemiru, komentirala je Alexandra Stickings s Kraljevskog instituta za obranu i sigurnosne studije kineske planove. S Beidouom, Kina više neće ovisiti o drugim zemljama, tj. SAD-a koji bi im u slučaju sukoba, neslaganja i slično mogao onemogućiti ili ograničiti pristup GPS-u, već će imati vlastitu navigaciju.

Također, globalni sustav navigacije, zajedno s 5G mrežom koju Kina ubrzano razvija, predstavlja značajan izazov američkoj hegemoniji nad telekomunikacijskom infrastrukturom. Sustav u kojem bi kineski navigacijski sustav radio u tandemu s petom generacijom mrežne tehnologije Kini će omogućiti zauzimanje velikog udjela na tržištu novih telekomunikacijskih servisa, smatraju na Tech Cruncheu. Napominju kako Kina u Wuhanu već testira zajedničko djelovanje tih tehnologija budućnosti na 28 kilometara dugačkoj stazi za autonomna vozila.

Kina je od 2000. lansirala čak 53 satelita u sustavu Beidoua, no veliki broj njih više nije aktivan – s lansiranjem nova dva satelita, aktivno će biti 35 satelita, što je više u odnosu na GPS te će im omogućiti pokrivenost cijele zemaljske kugle. Ekonomska vrijednost usluga i proizvodnje robe povezane uz Beidou već sljedeće godine trebala bi porasti na 57 milijardi dolara te svake godine biti sve veća.