Kineska verzija GPS-a bit će dovršena sredinom sljedeće godine

Kinezi ne žele ovisiti o američkom GPS-u te će sljedeće godine njihova globalni navigacijski sustav, nakon više od dva desetljeća razvoja, biti u potpunosti dovršen.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.12.2019. / 08:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako ne bi ovisili o Amerikancima i njihovom globalnom navigacijskom sustavu, Kina je prije više od dva desetljeća krenula s razvojem vlastite verzije GPS-a. Beidou Navigation Satellite System u Kini je dostupan od 2000. godine, dok je u azijsko-pacifičkoj regiji krenuo s radom od 2012, a sljedeći korak jest globalna dostupnost i taj bi korak trebao biti ispunjen do sredine 2020. godine.

Aerodrom Ben Gurion Provjerena ruska taktika? Blokiran GPS na izraelskom aerodromu

Prema riječima Rena Chengqija, osobe koja vodi projekt, jezgra Beidoua dovršena je početkom prosinca, a uskoro će lansirati posljednja dva satelita potrebna za globalnu pokrivenost njihova sustava koji se sastoji od 35 satelita. Već danas oko 70 posto kineskih pametnih telefona koristi Beidou, a završetak sustava s nestrpljenjem čeka i 120 partnera koji će koristiti tu tehnologiju u svojim kartama.

Vlastita verzija GPS-a za Kinu znači ekonomsku sigurnost i širenje utjecaja u svijetu te je dio ambicija najmnogoljudnije zemlje na svijetu koja u budućnosti želi postati globalni lider u svemiru, komentirala je Alexandra Stickings s Kraljevskog instituta za obranu i sigurnosne studije kineske planove. S Beidouom, Kina više neće ovisiti o drugim zemljama, tj. SAD-a koji bi im u slučaju sukoba, neslaganja i slično mogao onemogućiti ili ograničiti pristup GPS-u, već će imati vlastitu navigaciju.

Također, globalni sustav navigacije, zajedno s 5G mrežom koju Kina ubrzano razvija, predstavlja značajan izazov američkoj hegemoniji nad telekomunikacijskom infrastrukturom. Sustav u kojem bi kineski navigacijski sustav radio u tandemu s petom generacijom mrežne tehnologije Kini će omogućiti zauzimanje velikog udjela na tržištu novih telekomunikacijskih servisa, smatraju na Tech Cruncheu. Napominju kako Kina u Wuhanu već testira zajedničko djelovanje tih tehnologija budućnosti na 28 kilometara dugačkoj stazi za autonomna vozila.

GPS, ilustracija Prijeti li nam raspad GPS sustava zbog greške u konstrukciji?

Kina je od 2000. lansirala čak 53 satelita u sustavu Beidoua, no veliki broj njih više nije aktivan – s lansiranjem nova dva satelita, aktivno će biti 35 satelita, što je više u odnosu na GPS te će im omogućiti pokrivenost cijele zemaljske kugle. Ekonomska vrijednost usluga i proizvodnje robe povezane uz Beidou već sljedeće godine trebala bi porasti na 57 milijardi dolara te svake godine biti sve veća.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti