Kineska vlada za cilj ima stvoriti nove elektroničke divove - do 2015. u planu je još pet Lenova

Kineska vlada ovaj tjedan je predstavila niz ciljeva za rastuću elektroničku industriju. Plan i napori kineske vlade usredotočeni su na ponavljanje uspjeh koji su tvrtke poput Huaweia i Lenova postigli u posljednjih nekoliko godina.

Zimo Zimo Matija Zlatarek | 23.01.2013. / 14:48

Kineska vlada za cilj ima stvoriti nove elektroničke divove - do 2015. u planu je još pet Lenova

Kineska vlada ovaj tjedan je predstavila niz ciljeva za rastuću elektroničku industriju. Plan i napori kineske vlade usredotočeni su na ponavljanje uspjeha koji su tvrtke poput Huaweia i Lenova postigle tijekom nekoliko posljednjih godina. U priopćenju objavljenom u utorak, kinesko Ministarstvo industrije i informacijske tehnologije (MIIT) napisalo je da do 2015. godine u zemlji želi imati između pet i osam kineskih proizvođača s prodajom od najmanje 100 milijardi juana (16,1 milijarda dolara), piše The Verge.

Stvaranje globalnih divova u elektroničkom sektoru trebao bi biti proveden kroz spajanja i strateške saveze, a ministarstvo je također ponovno naglasilo da potiče kineske tvrtke u inozemnim akvizicijama. Navedeni ciljevi za elektronički sektor dio su šireg plana za konsolidaciju kineskih fragmentiranih glavnih industrija, uključujući industrije čelika, prijevoza, automobila, cementa i aluminija. Prekapacitiranosti u teškim industrijama okrivljeno je za naglo usporavanje rasta u protekle dvije godine.

Huawei i Lenovo trenutno su jedine kineske tvrtke koje zadovoljavaju vladin cilj od 16,1 milijarda dolara prodaje. Huawei i ZTE našli su se pod intenzivnim povećalom nakon što ih je američka vlada označila kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti prošle godine. Međutim, čini se da polemika nije imala neposredan financijski učinak na navedene korporacije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti