Kineski milijarder usporedio je Apple sa Hitlerom

Jia Yueting, milijarder i osnivač kineske internetske televizije Leshi TV(LeTV) usporedio je Apple sa Hitlerom putem postera koji ima zadatak najaviti novi pametni telefon ove kineske kompanije.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 28.03.2015. / 09:26

Kineski milijarder usporedio je Apple sa Hitlerom

Jia Yueting, milijarder i osnivač kineske internetske televizije Leshi TV(LeTV) usporedio je Apple sa Hitlerom putem postera koji ima zadatak najaviti novi pametni telefon ove kineske kompanije.

CEO LeTV-a objavio je poster na svom profilu, na verificiranoj Weibo stranici gdje ga prati više od pet milijuna ljudi. Na posteru se nalazi Adolf Hitler u animiranoj verziji sa crvenim povezom za ruku na kojem je logo Applea umjesto nacističke svastike.

Tekst na vrhu plakata uspoređuje atribute Androida i iOS ekosustava, "crowdsourcing i sloboda protiv arogancije i  tiranije". Yueting tvrdi da Appleov pristup smartphone industriji guši inovacije, novitete i šteti interesima korisnika.

U daljnjem obraćanju  javnosti Yueting se pita da li je ta vrsta inovacija koju predstavlja iOS zaista u redu i da je po njegovom mišljenju iOS sustav "dusk empire", metafora koja se koristi za nešto što odumire, nestaje.

Plakat osim što napada Apple, najavljuje novi model smartphonea ove kineske kompanije. Linije novog modela LeTV X900 na plakatu su prezentirane kao otvorena vrata, čime se jasno sugerira na otvorenost Android ekosustava.

Ovo nije prvi put da neko javno kritizira Apple i iOS, prisjetimo se posljednje Googleove kampanje za Android i taglinea "Be together. Not the same" kojim se jasno implicira poruka da je Apple zatvoren i ograničavajući.

U konačnici, velika je razlika između zatvorenosti Appleovog ekosustava i ostavštine Adolfa Hitlera, pa bi tako CEO jedne respektabilne kompanije trebao naći drugi, primjereniji način komunikacije, te umjesto "trash" razgovora, fokusirat se na kvalitetu svojih proizvoda i time se isticati od drugih.

Jer dok on uspoređuje Apple sa Hitlerom i priča o kraju iOS-a, tržišni analitičari predviđaju kako će vrijednost Apple kompanije premašiti bilijun dolara.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti