Kineski proizvođač električnih automobila priprema konkurenta iPhoneu i Samsungovim Galaxy telefonima

Plan Nia je svake godine predstaviti jedan smartphone s kojim će napasti tržište high-end pametnih telefona.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.08.2022. / 16:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineska kompanija Nio poznata je po svojim električnim automobilima, a nedavno su najavili širenje na tržište pametnih telefona. Ovaj tjedan saznali smo nešto više detalja o njihovim planovima koji nisu skromni. Naime, s prvim modelom žele odmah ući u ring s najjačim kompanijama na ovom tržištu i zaprijetiti Appleu, Samsungu, Xiaomiju i drugim tvrtkama koje su već predstavile flagship telefone.

Niov električni automobil pao iz salona na parkiralište, dvije osobe poginule Tragedija u sjedištu tvrtke: Niov električni automobil pao iz salona na trećem katu, dvoje poginulih

Telefon o čijem se imenu još ne govori, trebao bi biti lansiran tijekom sljedeće godine s najjačom verzijom Qualcommova Snapdragona. Trenutačno je to model Snapdragon 8+ Gen 1, a sljedeće godine to bi trebao biti čip Gen 2. Nije poznato kolika će biti dijagonala ekrana, no zato glasine govore kako će to biti zakrivljeni ekran QHD+ rezolucije, s rupicom u zaslonu za kameru i implementiranim senzorom za otiske prstije.

Kapacitet baterije iznosit će između 4500-4800 mAh, a Nio će veliki naglasak staviti na punjenje - trebao bi podržavati 100W punjenje, što znači da će baterija biti na 100 posto kapaciteta za manje od pola sata. Što se kamera tiče, spominje se napredna optika, no nema informacija o rezoluciji i broju kamera.

Treba naglasiti kako Nio već razvija i vlastiti softver - Nio OS, tako da možemo očekivati neku prilagođenu verziju Androida s podrškom za taj operativni sustav. Također, Nio je za svoje automobile razvio i asistenta baziranog na umjetnoj inteligenciji (NOMI) te možemo očekivati kako će ga implementirati u telefon.

Slika nije dostupna Uskoro stiže novi savitljivi Samsung: Evo što možemo očekivati od modela Galaxy Z Fold 4

Za Niov ulazak na tržište pametnih telefona trebat ćemo ipak malo sačekati. Prvi model najavljen je za sljedeću godinu, a plan je svake godine predstaviti jedan model.

Izvor: ArenaEV
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti