Kineski Sinovac na provjeri u EMA-i: Prate se rezultati u stvarnom vremenu kako bi se ubrzalo potencijalno odobrenje

To je prvo kinesko cjepivo koje EMA provjerava tom metodom i četvrto cjepivo ukupno, nakon CureVaca, Novavaxa i Sputnjika V.

Hina | 04.05.2021. / 12:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Europska agencija za lijekove (EMA) u utorak je objavila da je započela provjeru Sinovaca, kineskog cjepiva protiv COVID-19, u stvarnom vremenu, na temelju ranijih testiranja koja su pokazala da ono stvara imunosni odgovor protiv koronavirusa.

Podaci o kineskom cjepivu bit će istraživani u stvarnom vremenu kako bi se ubrzalo potencijalno odobrenje, objavila je EMA.

To je prvo kinesko cjepivo koje EMA provjerava tom metodom i četvrto cjepivo ukupno, nakon CureVaca, Novavaxa i Sputnjika V.

Takva metoda istraživačima omogućava da provjeravaju podatke i prije no što budu objavljeni konačni rezultati, što ubrzava proces odobrenja.

Sinovacovo cjepivo je u različitim studijama pokazalo učinkovitost između 50 i 90 posto, a trenutno je odobreno za upotrebu u Kini, Indoneziji, Brazilu i Turskoj.

Slika nije dostupna Kinesko cjepivo 20 posto učinkovitije ako je razmak između doza tri umjesto dva tjedna?

Cjepivo sadrži neaktivirane verzije koronavirusa koje pomažu tijelu da stvori odgovor imuniteta, piše agencija Reuters.

Sinovac je početkom travnja objavio da je otvoren treći pogon za proizvodnju svog cjepiva, čime su se kapaciteti udvostručili, na 2 milijarde doza godišnje. Tvrtka je objavila da je diljem svijeta već isporučeno 200 milijuna doza.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti