Kinez Dickson Jun Wei Yeo priznao je na američkom sudu da je prikupljao osjetljive informacije za kinesku obavještajnu službu. Istražiteljima je rekao da je iskoristio neumorni algoritam profesionalne društvene mreže, LinkedIna, kako bi  pronašao nove kontakate u američkoj vladi i vojsci.

Kao izvještava Washington Post, Yeo je koristio akademski paravan kako bi putovao u SAD i došao do "osjetljivih informacija" u korist službenog Pekinga te djelomično plaćao Amerikancima da pišu izvještaje za njegovu lažnu grupu koja je navodno okupljala stručnjake iz različitih područja.

Yeov cilj bio je na LinkedInu pronaći kontakte za koje je smatrao da bi mogli imati osjetljive informacije, a u tome mu je, kako je i sam rekao, uvelike pomogao LinkedInov algoritam za traženje novih kontakata.

Algoritam te društvene mreže bio je neumoran, piše u Yeovu priznanju i dodaje se kako je svakodnevno provjeravao nove prijedloge kontakata koje mu je LinkedIn sugerirao te da je osjećaj bio poput ovisnosti.

Stečenim kontaktima Yeo bi plaćao između 1000 i 2000 dolara za izvještaje o temama poput prodaje borbenih zrakoplova F-35 Japanu te američko-kineskog trgovinskog rata. Tako prikupljene informacije Yeo bi prosljeđivao kineskim obavještajcima.

Zanimljivo je da je New York Times još 2019. godine izvijestio da je upravo LinkedIn glavno lovište na kojem su kineski špijuni najaktivniji.

Izvor: Business insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju