Kineski znanstvenici ostvarili velik uspjeh i klonirali životinju koja je veoma slična ljudima

Nakon ovce Dolly koja je stvorena još 1996. godine, znanstvenici su pokušali klonirati i druge životinje. Sad im je to uspjelo.

Hina | 17.01.2024. / 12:56

Kloniranje, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Kineski znanstvenici klonirali su prvog rezus majmuna, vrstu koju se često koristi u medicinskim istraživanjima jer im je fiziologija slična ljudskoj, prenosi u srijedu BBC.

Znanstvenici ističu da bi klonirani majmuni mogli ubrzati testiranja lijekova jer genetički identične životinje daju usporedive rezultate, što povećava sigurnost pokusa.

Dosadašnji pokušaji kloniranja rezus majmuna nisu davali potomke ili bi potomci uginuli za nekoliko sati.

Britanska organizacija za zaštitu dobrobiti životinja izrazila je „veliku zabrinutost” zbog tog postignuća.

Ian Wilmut Preminuo znanstvenik koji je punio novinske naslovnice svojim istraživanjima

Spolno razmnožavanje sisavaca daje potomke s mješavinom gena oca i majke. Kloniranjem se dobiva genetički identična kopija jedne životinje.

Najpoznatija klonirana životinja, ovca Dolly, stvorena je 1996.

No problem s kloniranjem je to što je u slučaju većine sisavaca samo 1 do 3 posto kloniranih potomaka zdravo. A to se pokazalo još težim kod rezus majmuna.

Znanstvenici su uspjeli tek prije dvije godine.

Otkrili su da kod neuspješnih pokušaja kloniranja placente, koje fetusu osiguravaju kisik i nutrijente, nisu bile pravilno reprogramirane pa se nisu normalno razvile što su znanstvenici ovaj puta uspjeli riješiti.

Upotrijebili su 113 embrija od kojih je 11 bilo implantirano i dobili su dvije trudnoće i jednog živog potomka. Nazvali su ga „ReTro” po korištenoj znanstvenoj metodi zamjene trofoblasta.

Dr. Falong Lu sa Sveučilišta Kineske akademije znanosti rekao je za BBC News da su „svi presretni” uspješnim ishodom.

Klonirano štene arktičkog vuka - vučica Maya U Kini na svijet došao prvi klon arktičkog vuka

No glasnogovornik britanskog Kraljevskog udruženja za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA) rekao je kako oni smatraju da je patnja životinja pritom veća od potencijalne koristi za ljudske pacijente.

RSPCA je duboko zabrinut zbog jako velikog broja životinja koje pate u tim eksperimentima i jako niske stope uspješnosti. Primati su inteligentne i osjećajne životinje, ne samo istraživački alati.

Rezus majmuni žive u divljini u Aziji – Afganistanu, Indiji, Tajlandu, Vijetnamu i Kini.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti