Kineski znanstvenici uspjeli proizvesti kisik i raketno gorivo iz neočekivanog izvora

Sad je na znanstvenicima da takav sustav zaista može funkcionirati u svemirskim uvjetima.

Martina Čizmić | 03.11.2022. / 08:45

Mjesec
Mjesec (Foto: Getty Images)

Grupa znanstvenika iz Kine objavila je zanimljiv znanstveni rad u kojem je opisan postupak kojim su uzorak Mjesečeva tla uspjeli pretvoriti u - izvor raketnog goriva.

Kako su naveli u radu objavljenom u časopisu National Science Review, znanstvenici su tijekom istraživanja uzoraka Mjesečeva tla otkrili da ga je moguće iskoristiti kao katalizator za pretvaranje ugljikova dioksida i vode iz astronautova tijela i okoliša u metan i kisik.

Astronaut na Mjesecu, ilustracija Kolosalno otkriće znanstvenika: Biljke mogu rasti u mjesečevom tlu

Jedna od prednosti moglo bi biti i to što za obavljanje cijelog procesa nisu potrebni ljudi, već bi se mogao automatizirati.

Iako možda ne izgleda kao revolucionarno otkriće, upravo bi ono moglo biti presudno za buduća putovanja svemirom jer bi omogućilo stvaranje raketnoga goriva tijekom samoga putovanja.

Iskorištavanje Mjesečeva tla za stvaranje raketnoga goriva i kisika ključno je za slanje ljudske posude u misiju istraživanja Mjeseca, istaknuo je glavni autor rada Yujie Xiong. Ako uzmemo u obzir ograničene resurse koje inače imamo prilikom istraživanja svemira, predlažemo slanje robotskih sustava koji bi mogli odraditi pripreme za postavljanje cijelog elektrokatalitičkog sustava za pretvaranje CO2 u gorivo.

Slika nije dostupna Kineski znanstvenici predlažu "izvanzemaljsku fotosintezu" kao strategiju održive proizvodnje kisika, vode i goriva na Mjesecu

Sad je na znanstvenicima da takav sustav zaista može funkcionirati u svemirskim uvjetima.

Izvor: Phys.org

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti