Kineski znanstvenici uspješno teleportirali predmet u orbitu

No, to ne znači da ćemo uskoro koristiti teleportaciju za putovanje ili transport stvari.

Martina Čizmić | 13.07.2017. / 11:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pri spomenu teleportacije većina će ljudi pomisliti na filmove i serije o budućnosti ili svemiru. No, teleportirati nešto pomoću pravila kvantne fizike više nije stvar znanstvene fantastike.

Prošle su godine dva tima znanstvenika uspjela u teleportaciji predmeta izvan laboratorija, a sada je objavljeno kako su istraživači iz Kine uspjeli teleportirati foton sa Zemlje na satelit koji se nalazi više od 1400 kilometara u orbiti.

Satelit Micius zapravo je veoma osjetljiv prijamnik koji može otkriti i najsitnije kvantne čestice. Lansiran je u Zemljinu orbitu kako bi znanstvenicima omogućio testiranje različitih ideja i tehnologija kao što su kriptografija i teleportacija.

Teleportacija na velike udaljenosti prepoznata je kao temeljni element u protokolima poput kvantnih mreža. Prethodni teleportacijski eksperimenti imali su ograničen domet od 100 kilometara zbog gubitka fotona u optičkim kablovima, istaknuli su članovi kineskog tima.

Kako cijela stvar radi?

Kineski tim koristio je kvantnu teleportaciju koja se oslanja na kvantnu povezanost – situaciju u kojoj se jedan set kvantnog predmeta (kao što je foton) pojavljuje na istom mjestu u prostoru. Oni zapravo dijele postojanje u istom trenutku. To postojanje nastavlja se čak i kad su fotoni razdvojeni – bilo kakve promjene na jednom odražavaju se i na drugi, bez obzira na udaljenost.

Veza koja postoji između ta dva predmeta (fotona) služi kako bi se prenijela informacija povezana s jednim fotonom na drugi foton. U tom trenutku drugi foton preuzima identitet prvog odnosno dolazi do teleportacije.

No, to ne znači da ćemo uskoro koristiti teleportaciju za putovanje ili transport stvari. Iako ne postoji ograničenje na udaljenost na koju se nešto teleportira, veze između predmeta veoma su osjetljive i lako pucaju.

Međutim, uspješna teleportacija fotona pokazuje kako je napravljen veliki korak unaprijed u razvoju teleportacije. Možda ćemo u ne tako dalekoj budućnosti zaista moći teleportirati ljude i stvari po svijetu, ali i svemiru.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti