Kineski znanstvenik priznao krivnju za pokušaj krađe Monsantovih poslovnih tajni

Bivši zaposlenik kompanije Monsanto optužen je za krađu američke poljoprivredne tehnologije tijekom boravka u SAD-u i odavanja tih tajni kineskoj vladi u Pekingu.

Branimir Vorša | 07.01.2022. / 09:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineski državljanin priznao je krivnju za urotu čiji je cilj bila ekonomska špijunaža, nakon što je protiv njega podnesena optužnica za krađu poslovnih tajni iz američkog poljoprivrednog diva Monsanta dok je boravio u SAD-u, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Xiang Haitao (44) pokušao je ukrasti poslovne tajne dok je radio kao znanstvenik za Monsanto u američkoj saveznoj državi Missouri, gdje se nalazi i sjedište te kompanije.

Slika nije dostupna Velika krađa poslovnih tajni i povjerljivih dokumenata u Pfizeru: Među njima i informacije o cjepivu protiv COVID-a i lijekovima?

Nakon što je Xiang napustio posao, navodno je kupio kartu u jednom smjeru za Kinu, a vlasti su na jednom njegovom elektroničkom uređaju pronašle Monsantov algoritam za "optimiziranje nutrijenata", kojeg Monsanto smatra poslovnom tajnom.

Optuženi Xiang priznao je krivnju ovog tjedna i prijeti mu do 15 godina zatvora te kazna od pet milijuna dolara. Presuda u njegovom slučaju očekuje se 7. travnja.

Ne možemo dozvoliti američkim državljanima ili stranim državljanima da daju osjetljive poslovne informacije konkurenciji u drugim zemljama. To je opasnost za američku ekonomiju i američku nacionalnu sigurnost, poručio je američki javni tužitelj Sayler Flemming.

Pomoćnik direktora FBI-jevog protuobavještajnog odjela, Alan E. Kohler Jr. rekao je da je prava žrtva takve krađe tehnologije u korist ekonomija stranih država zapravo američki radnik.

Neprijatelji ne žele samo vojnu tehnologiju koja se razvija u tajnim laboratorijima. U ovom slučaju to je poljoprivredna tehnologija koju koriste američki farmeri kako bi povećali poljoprivredne prinose, dodao je.

Slika nije dostupna Kineski državljanin uhićen u američkoj istrazi mogućeg prijenosa softvera u Kinu

Xiangovo priznanje krivnje najnovija je pobjeda američkog pravosuđa u borbi protiv kineskog miješanja u američku ekonomiju.

U prosincu 2021. godine bivši šef odjela za kemiju sveučilišta Harvard, proglašen je krivim za optužbe da je povezan s Kinom i institutom za tehnologiju u Wuhanu.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti