Kinezi grade 10 kuća po danu s 3D printerima

Kineski masivni 3D printer gradi 10 jednokatnica u jednom danu, jeftinija, brža i sigurnija alternativa za tradicionalne gradnje.

Zimo Zimo Ivan Novak | 09.05.2014. / 21:01

Kinezi grade 10 kuća po danu s 3D printerima

Kineski masivni 3D printer gradi 10 jednokatnica u jednom danu, jeftinija, brža i sigurnija alternativa za tradicionalne gradnje.

Winsun Decoration Design Engineering izgradili su te kuće u Šangaju pomoću četiri divovska 3D printera od kojih je svaki širok 10 i visok 6.6 metara. Pomoću mješavine cementa i građevinskog otpada izgrađuju zidove sloj po sloj, procedurom sličnom izradi torte. Dijelove za 3D printer su uvezli iz inozemstva, a masivni printer sastavili u obližnjoj tvornici. Pozivaju se na ekološki prihvatljivi i ekonomičan proces visokogradnje.

Svaka kuća ima 2,100 četvornih stopa (195m2) te stoji manje od 5000 dolara (27 500 kuna). Budući da još ne postoje građevinski propisi za ovakvu vrstu gradnje, detaljno se provjeravaju svi dijelovi kuće prilikom podizanja uz specifični cement koji se ubrzano suši zbog bržeg procesa.

Osim smanjenja vremena potrebnog za gradnju smanjuje se i broj građevinskih radnika te više nisu izloženi opasnim materijalima ili radnim okruženjem.

"Za gradnju prirodnim kamenom, treba zaposliti rudara, iskopati kamene blokove i izrezati ih na komade, čime štetimo okolišu. Stoga se nadam se da će jednog dana ova tehnologija biti korištena i za izgradnju nebodera" CEO WDDE Ma Xinhua

Ovo nije prvi primjer 3D printanja u građevinarstvu. Znanstvenici sa Sveučilišta Južne Kalifornije razvili su 3D printer sposoban za izgradnju 2,500 četvornih stopa (232m2) kuće u roku od 24 sata, koristeći proces nazvan konturna izrada (contour crafting). DUS Architects dizajnirali su "Canal house" također konstruiranu 3D printerom u Amsterdamu.

Montažne kuće su predstavljale proces kada dijelovi izrađeni u tvornici stignu na svoje odredište. Ovim tipom građenja susretali smo se desetljećima, a sada uz moderne arhitekte i dizajnere došlo je do rekonstrukcije. Kao primjer: klijenti mogu izabrati osnovni predložak kuće i prilagoditi ga kako žele. Slično kao i 3D printanje montažne kuće bile su sinonim za brzo i jeftino.

 


Izvor: Winsun

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti