Kinezi počinju s testiranjem: Na američke ceste stiže kineski robobus?

Ova tvrtka već ima dozvolu za testiranje autonomnih automobila u četiri države.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.08.2024. / 12:55

WeRideov robobus (Foto: WeRide)

Američke kompanije koje na kalifornijskim cestama imaju dozvolu za testiranje svojih autonomnih automobila (dok neke već pružaju i uslugu robotaksija koju naplaćuju, poput Wayma), dobit će novu konkurenciju koja dolazi iz - Kine. Ovo je prilično iznenađujuća vijest, s obzirom na to da se u SAD-u raspravlja o zabrani kineskih tzv. povezanih vozila, što uključuje i autonomne automobile, zbog potencijalnih sigurnosnih problema.

Apollo - Baiduova autonomna platforma (Foto: AFP) Kina je ubacila u višu brzinu: Stotine autonomnih taksija već krstare njihovim gradovima  

WeRide je početkom ovog mjeseca dobio dvije dozvole - jedna je za prijevoz putnika u svojim autonomnim automobilima dok se u njima nalazi sigurnosni vozač, a druga je za prijevoz u vozilima bez vozača. Dozvole se odnose na testiranje vozila i tehnologije te WeRide u toj fazi ne smije putnicima naplaćivati prijevoz.

Iz WeRidea su na medijske upite odgovorili kako trenutačno imaju 12 aktivnih vozila u SAD-u za koje su dobili dozvolu za testiranje u San Joseu i obližnjim područjima, no još nije poznato je li kompanija počela s testiranjem svojih vozila s putnicima. Oni su prvu dozvolu za testiranje na javnim cestama San Josea, ali bez putnika u njihovim autonomnim automobilima, dobili još 2021. godine, no tijekom sljedeće dvije godine njihovi su automobili odvozili manje od 70 tisuća autonomnih kilometara.

Na TechCruncheu posebno izdvajaju jednu zanimljivost vezanu uz dozvolu koju je dobio WeRide. Naime, u njihovoj dozvoli za testiranje spominje se kako je ona ograničena na vozila koja imaju mjesta za manje od 16 osoba, uključujući i (testnog) vozača. Takve stavke nema u dozvolama koje su dobili Waymo, Cruise i Zoox pa se čini kako WeRide ima malo drukčije planove, odnosno da planiraju predstaviti i testirati malo veće vozilo. Kompanija već ima robobus, autonomno vozilo za maksimalno deset osoba, no dozvola koju su dobili otkriva kako možda razvijaju još veće vozilo.

Muškarac ne može spavati, ilustracija Frustracija i očaj: Zbog robotaksija stanovnici San Francisca ne mogu spavati  

Iako njeno ime možda nije toliko poznato kao Wayma i Cruisea, iz ove tvrtke kažu kako testiraju svoje automobile i vode operacije u čak 30 gradova u sedam država, dok u četiri države imaju dozvolu za autonomna testiranja - Kini, SAD-u, Saudijskoj Arabiji i UAE-u. Osim za prijevoz putnika, WeRide trenutačno razvija i autonomni kombi za dostavu te robotskog čistača ulica. Inače, ova kompanija priprema se za izlazak na američku burzu, uz predviđenu tržišnu vrijednost od skoro 5 milijardi dolara.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti