Frustracija i očaj: Zbog robotaksija stanovnici San Francisca ne mogu spavati

S kakvim su problemom suočeni stanovnici najbolje pokazuje videozapis koji je objavila jedna softverska inženjerka na društvenim mrežama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.08.2024. / 09:49

Muškarac ne može spavati, ilustracija (Foto: Getty Images)

Stanovnici San Francisca više su puta prosvjedovali protiv autonomnih vozila - u jednom slučaju čak su i zapalili Waymov robotaksi u kojem, srećom tada nije bilo putnika, dok su na brojnim vozilima izbušene gume. Tijekom posljednjih godinu-dvije robotaksiji su stanovnicima ovog grada zadavali prilične glavobolje, a sve je kulminiralo prometnom nesrećom u kojoj je jedna žena završila pod kotačima autonomnog taksija. U većini situacija probleme nije izazvao Waymo, kompanija koja je dio Googlea, odnosno Alphabeta, već Cruise koji je naknadno odlučio povući svoja vozila s ceste i krenuti s testiranjima od nule.

Ekran u Waymovom automobilu Ova je kompanija donijela istinsku revoluciju prijevoza, a Google je sada u nju uložio još 5 milijardi dolara

Ipak, stanovnici ovog grada imaju problema i s Waymom jer im njihovi robotaksiji - ne daju spavati. Prije nekoliko dana na mreži je objavljen videozapis s parkirališta njihovih robotaksija na kojem možemo vidjeti brojne automobile kako dolaze na parkiralište, pri čemu često trube. Kako se taj parking nalazi u stambenoj četvrti, odmah ispod zgrada, stanovnici su prilično frustrirani jer od konstantnog trubljenja ne mogu zaspati. Waymovi automobili trube u različita doba dana i noći, no stanovnici kažu kako je najgore predvečer te u rane jutarnje sate, odnosno oko 4 ujutro svakog dana.

Jedva sam uspjela zaspati, doslovno sam ih čula u snu, komentirala je na platformi Threads softverska inženjerka Sophia Tung problem koji ima s Waymovim automobilima. Kada veliki broj automobila završi smjenu i vraća se na parkiralište, ponekad na njemu nastane prilična gužva pa svi krenu trubiti, a Tung kaže kako “postaju i agresivni”. S obzirom na to da nije riječ o nekoj uobičajenoj situaciji, niti predstavnik stanara zgrade u kojoj živi ova djevojka kaže da ne zna što bi trebao napraviti.

Zato su u pomoć uskočili mediji koji su kontaktirali Waymo iz kojeg su dobili i službeni odgovor i objašnjenje situacije: Svjesni smo da u nekim slučajevima, dok se kreću parkiralištima, naša vozila mogu kratko zatrubiti, komentirali su iz Wayma te kažu kako su pronašli izvor problema te su u procesu njegova rješavanja.

Ekran u Waymovom automobilu Zbog velike potražnje najavili su širenje usluge robotaksija

Dok se stanovnici San Francisca žale na buku koju stvaraju njihovi automobili, iz ove tvrtke objavili su kako će ovog tjedna početi s testiranjem robotaksija i na autocestama oko San Francisca. Na početku će u njihovim vozilima biti zaposlenici tvrtke te će se automobili testirati dok je na autocestama manje automobila, dakle izbjegavat će najveće gužve tijekom vremena kada većina ljudi ide na posao i vraća se kući.

Izvor: PC Mag

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti