Kinezi otvorili prvi pametni odjel bolnice za pacijente zaražene koronavirusom, na njemu rade samo roboti

Kina je otvorila svoj prvi "pametni" privremeni pametni odjel bolnice za pacijente zaražene koronavirusom, a njezino osoblje čine isključivo roboti pogonjeni 5G tehnologijom koji skrbe za pacijente 24 sata dnevno, bez stanke i odmora.

Branimir Vorša | 10.03.2020. / 10:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Odjel koristi čak šest različitih tipova robota koji imaju različite dužnosti unutar bolnice. Kineske vlasti na taj su način rasteretile vlastite medicinske radnike, ali i smanjile rizik prenošenja zaraze koronavirusa s pacijenata na liječnike i medicinsko osoblje.

Taj visokotehnološki odjel otvoren je protekle subote u terenskoj bolnici Wuchang u kineskom gradu Wuhanu, iz kojeg se epidemija koronavirusa proširila diljem svijeta.

Roboti unutar tog odjela mogu pacijentima izmjeriti tjelesnu temperaturu, donose im hranu te patroliraju sobama i hodnicima i dezinficiraju sve površine odjela.

Nadine Dorries Koronavirusom zaražena i zamjenica britanskog ministra zdravstva: "Čim sam saznala poduzela sam propisane mjere"

Slika nije dostupna 15 zaraženih koronavirusom u SAD-u umrlo u roku od nekoliko sati bez ijednog simptoma bolesti: "To je bilo iznenađujuće i šokantno"

Dio robota čak i pleše te na taj način pruža oblik zabave pacijentima u karanteni.

5G tehnologija omogućava liječnicima uvid u stanje pacijenata također u realnom vremenu, ali na daljinu i bez rizika zaraze.

Kinezi su se na takav potez odlučili nakon što se pokazalo da privremeno izgrađene bolnice u Wuhanu trebaju naprednu tehnologiju kako bi poboljšale svoju učinkovitost.

Korištenje autonomnih robota koji se i sami pune znatno smanjuje radno opterećenje medicinskog osoblja, mogućnost prenošenja zaraze te istovremeno omogućuje skrb za pacijente 24 sata dnevno.

Od izbijanja epidemije koronavirusa u provinciji Hubei zaraženo je više od 3000 medicinskog osoblja, govore službene brojke kineskih vlasti.

Dvanaest setova robota donirala je tvrtka CloudMinds, tehnološki startup koji se specijalizira u pametnim robotima.

Oni su u suradnji s China Mobile, državnim teleoperaterom, napravili pametni sustav za navedeni odjel bolnice u tjedan dana.

Još jedna bolnica u Kini, u gradu Guangdongu, počela je koristiti dva robota pogonjena umjetnom inteligencijom i sposobna za samodezinficiranje, kako bi pomogli u pružanju skrbi pacijentima zaraženim koronavirusom.

Ta dva robota donose pacijentima lijekove i hranu te prikupljaju prljavu posteljinu i medicinski otpad.

U svijetu je gotovo 115.000 ljudi zaraženo koronavirusom, dosad je od posljedica te zaraze umrlo više od 4000 ljudi, a izliječenih je više od 64.000.

U Hrvatskoj je zasad 13 zaraženih, dok je u susjednoj Sloveniji zaraženo 25 osoba, a u Italiji njih čak 9172, od čega je umrlo 463, a oporavilo se njih 724. Prvi smrtni slučaj od koronavirusa zabilježen je i u BiH.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti