Kinezi predstavili novi automobil, podsjeća li vas na što?

Nije trebalo dugo čekati da netko počne kopirati Teslin dizajn Cybertrucka, a prvi koji su to evidentno učinili su - Kinezi.

Branimir Vorša | 03.05.2024. / 09:22

Dongfeng 2024 Concept Pickup truck
Dongfeng 2024 Concept Pickup truck (Foto: X/@Elena150204)

Na Sajmu automobila u Pekingu 2024, Dongfeng, jedan od istaknutih kineskih proizvođača automobila, predstavio je svoju najnoviju kreaciju: vozilo koje neodoljivo podsjeća na Teslin Cybertruck, nazvano '2024 Concept Pickup truck'.

To se vozilo predstavlja kao potencijalno pristupačnija opcija od Cybertrucka, zahvaljujući značajnim kineskim subvencijama za električna vozila. Uz robusnu srebrnu metalnu karoseriju, praktičan šator koji se izvlači iz prtljažnika vozila i stražnji LED zaslon za prenošenje poruka drugim vozačima, Dongfengov konceptni pickup ipak privlači pažnju.

U međuvremenu, Tesla se suočava sa svojim nizom izazova, jer su nedavno pokrenuli sveobuhvatno povlačenje više od 4000 Cybertruckova zbog sigurnosnih problema povezanih s poklopcem papučice gasa. Riječ je o nedosttku koji može dovesti do zapinjanja pedale o tepih i uzrokovati nekontrolirano ubrzanje.

Dongfeng 2024 Concept Pickup truck Dongfeng 2024 Concept Pickup truck (Foto: X/@Elena150204)

Dongfeng, sa sjedištem u Wuhanu, ima značajnu poziciju na kineskom automobilskom tržištu, godišnje prodajući milijune automobila kroz partnerstva sa stranim markama kao što su Honda, Nissan i Peugeot. Njihov novi koncept dijeli sličnosti u dizajnu s Teslinim Cyybertruckom, s karoserijom u obliku klina i prtlježnjikom smještenim iznad stražnjih kotača.

Istovremeno, kako je priznao i sam Teslin šef Elon Musk, legalizacija Cybertrucka za prometovanje na kineskim cestama ostaje složeno pitanje zbog regulatornih prepreka. Isto tako, Cybertruck zbog regulatornih prepreka neće vidjeti europske prometnice, odnosno barem ne legalno.

Detalji o unutrašnjosti Dongfengovog novog koncepta ostaju neotkriveni. Za razliku od drugih modela prikazanih na sajmu automobila u Pekingu, Dongfengov koncept bio je zabranjen za posjetitelje, sprječavajući bilo kakvo zavirenje unutar prozora ili pokušaj otvaranja njegovih vrata.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti