Kinezi prodaju pametne naočale koje mogu pomoći u detekciji COVID-19

Osim što mjere temperaturu s dva metra udaljenosti, ove pametne naočale imaju i neke napredne funkcije.

Martina Čizmić | 17.04.2020. / 12:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna je od prvih mjera za otkrivanje zaraženih koronavirusom otkrivanje povišene tjelesne temperature. U većini slučajeva ono se provodi beskontaktnim mjerenjem pomoću posebnih uređaja. No kineska tvrtka Rokid napravila je napredni uređaj koji uz mjerenje temperature može i mnogo više.

Radi se o pametnim naočalama s infracrvenim senzorom koji može izmjeriti temperaturu i do 200 ljudi s udaljenosti do dva metra. To znači da osoba koja ih nosi ne mora prići blizu potencijalno zaraženoj osobi. Uz to, pametne su naočale opremljene i kamerom od 12 MP te u kombinaciji s Qualcommovim procesorom ima određene mogućnosti proširene stvarnosti. Također, mogu snimati video i fotografije te se povezati s računalom ili pametnim telefonom putem USB kabela te tako prenijeti ono što je snimljeno.

Naočale su namijenjene bolnicama, policiji, vatrogascima, ali ih mogu koristiti i svi ostali kojima je bitno kontrolirati svoju okolinu.

Ove su naočale već dokazale svoju učinkovitost tijekom pandemije u Kini, a sad su za njih zainteresirane i neke druge države u svijetu poput SAD-a. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti