Kinezi punom parom rade na razvoju cjepiva protiv koronavirusa: Razvili 8 cjepiva, neka kreću u klinička testiranja već u travnju

Ni iz jedne kineske institucije nisu spominjali kad bi ta cjepiva zaista mogla doći na tržište i hoće li biti dostupna izvan Kine.

Martina Čizmić | 18.03.2020. / 08:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kinesko ministarstvo obrane objavilo je kako je "uspješno razvilo cjepivo protiv novog koronavirusa" te počinje s testiranjem tog cjepiva na ljudima.

Iako u priopćenju nema preciznih informacija kad bi testiranja trebala početi, zna se da je cjepivo proizašlo iz laboratorija Vojne akademije znanosti. Tim znanstvenika koji su radili na razvoju cjepiva predvodio je epidemiolog Chen Wei, koji tvrdi da je cjepivo razvijeno prema međunarodnim standardima te je dizajnirano za veliku i sigurnu proizvodnju.

Zanimljivo, kineska Vojna akademija znanosti nije jedina kineska institucija koja je objavila kako je razvila cjepivo i započinje s kliničkim testiranjima. Vojno cjepivo razvijeno je koristeći samo dio patogena kako bi potaknuli imunološki sustav na reakciju. Takvo se cjepivo smatra stabilnijim i sigurnijim od cjepiva temeljenih na "živim" virusima, ali i pruža nešto slabiju zaštitu.

Prema podacima iz kineskog Ministarstva obrazovanja, jedno od cjepiva temeljeno je na cjepivu za gripu i trenutačno je u fazi testiranja na životinjama, a do kliničkog testiranja trebalo bi doći u travnju.

Ali ni to nije sve, i znanstvenici iz Šangaja rade na cjepivu koji je temeljen na viralnim proteinima iz same strukture virusa. I to bi cjepivo trebalo krenuti u kliničko ispitivanje u travnju.

Kineski dužnosnici su na konferenciji za novinare istaknuli kako je kineska Akademija znanosti dobila na testiranje osam različitih cjepiva protiv koronavirusa te procjenjuju njihovu učinkovitost. Također su istaknuli kako su sigurnost i učinkovitost tih cjepiva prioritet te će nastaviti s rigoroznim testiranjem.

Ni iz jedne kineske institucije nisu spominjali kad bi ta cjepiva zaista mogla doći na tržište i hoće li biti dostupna izvan Kine.

No zanimljivo je kako kineski znanstvenici ističu i učinkovitost tradicionalnih kineskih lijekova (uz klasične lijekove) u oporavku organizma i jačanju imunološkog sustava kod pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom. Poglavito ističu njihovu učinkovitost kod blagih oblika bolesti u kojima su spriječili razvoj ozbiljnijih komplikacija. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti