Kinezi razvijaju napredne humanoidne robote, na tržištu ih očekujemo već za dvije godine

Kinezi vjeruju da će uspjeti napraviti velik napredak na područjima senzora, kontrole pokreta i interakcije između strojeva, što će sve utjecati na robotsku revoluciju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.11.2023. / 09:36

Fourier Intelligence GR1 (Foto: Fourier Intelligence)

Brojne tehnološke kompanije, uključujući i Teslu, razvijaju napredne humanoidne robote i ulažu milijarde u robotsku tehnologiju. Slične planove o razvoju takvih tehnologija ima i Kina, koja želi postati globalni lider na poljima umjetne inteligencije i robotike.

Dostavni robot Krizna situacija na sveučilištu: Zbog lažne dojave o bombi na udaru se našli - roboti

Prema dokumentu kineskog ministarstva industrije i informacijskih tehnologija, Kina već za dvije godine želi ne samo razviti napredne humanoidne robote već ih namjerava i masovno proizvoditi. Kako bi ispunila taj ambiciozni plan, kineska vlada želi privući što više kompanija u tu industriju, postaviti standarde razvoja robotike, produbiti međunarodnu suradnju i razvijati talente.

Kinezi vjeruju kako će tijekom sljedeće dvije godine uspjeti napraviti veliki napredak na područjima senzora, kontrole pokreta i interakcije između strojeva, a sve to utjecat će na robotsku revoluciju. Pored navedenog, u dokumentu se ne spominju nikakvi konkretni načini na koje to žele postići, no zato je naglašeno kako bi takvi roboti mogli donijeti disrupciju na tržište na sličan način na koji su je donijela računala, pametni telefoni i električna vozila.

Nakon što su informacije iz dokumenta procurile u javnost, porasle su cijene dionica kineskih robotskih kompanija. Jedna od takvih kompanija (Fourier Intelligence) ranije ove godine predstavila je svoga humanoidnog robota GR-1, koji već sada ima prilično napredne mogućnosti. Robot tako može hodati na dvije noge brzinom od 5 km/h, i to sat vremena noseći 50 kg tereta. Već krajem ove godine trebala bi početi njegova masovna proizvodnja i sljedeće godine očekuje se isporuka više tisuća komada. Također, Fourier Intelligence planira suradnju s kompanijama koje razvijaju AI kako bi implementirali umjetnu inteligenciju u mozak svoga robota.

Čovjek i robot Neočekivana posljedica robotike i automatizacije: Zaposlenici gube motivaciju i manje se trude

Kako podsjećaju na TechSpotu, jedan je nezavisni think-tank početkom godine objavio kako je Kina ispred SAD-a u istraživanjima u čak 37 od 44 važne i rastuće tehnologije, uključujući obrambene tehnologije, ali i robotiku, umjetnu inteligenciju i kvantno računarstvo.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti