Krizna situacija na sveučilištu: Zbog lažne dojave o bombi na udaru se našli - roboti

Roboti Starshipa hranu dostavljaju u više sveučilišnih, ali i korporativnih kampusa u SAD-u. Kreću se brzinom od 6km/h te hranu dostavljaju u roku od 15-ak minuta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.10.2023. / 11:00

Dostavni robot (Foto: Starship Technologies)

Prije tri godine unutar kampusa Oregon State Universityja pokrenuta je, prva na području SAD-a, usluga dostave putem autonomnih robota. Studenti i zaposlenici kampusa putem posebne aplikacije mogu naručiti hranu koju im donose roboti, odnosno autonomna vozila na šest kotača koja sadrže malo spremište u koji se postavlja naručena hrana. Ovaj se projekt pokazao prilično uspješnim, a oko 75 dostavnih robota iznimno pouzdanima.

  Amazon Scout (Foto: Amazon) Negativna ocjena za Scout: Amazon odustaje do testiranja svog dostavnog robota

S ovim robotima nije bilo većih problema, sve dok netko nije poslao dojavu kako se u jednom od tih dostavnih robota nalazi - bomba. Odmah nakon dojave sveučilište je obavijestilo sve studente i zaposlenike kampusa da ne otvaraju robote kada im donesu dostavu te da ih izbjegavaju po kampusu. Na dojavu o bombi odmah je reagiralo osiguranje koje je izdvojilo i okružilo sve robote na sigurnoj lokaciji gdje ih je počeo pregledavati tehničar.

Sat vremena nakon dojave, iz sveučilišta su objavili kako ukidaju izvanredno stanje oko robota jer se pokazalo kako je dojava o bombi bila lažna. Jednom studentu, naime, činilo se jako smiješnim izmisliti dojavu o bombi koja je alarmirala cijeli kampus i osiguranje. Usprkos priznanju o lažnoj dojavi, iz odbora za javnu sigurnost sveučilišta objavili su kako prate sve protokole vezane uz zaštitu sigurnosti te će nastaviti s istragom oko prijetnje bombom.

Na ovu situaciju reagirali su i iz Starship Technologiesa, kompanija koje proizvodi dostavne robote: Iako je student naknadno priznao kako je riječ o šali, Starship je suspendirao servis. Naknadno tijekom dana usluga je ponovno uspostavljena te su se roboti vratili svom svakodnevnom dostavnom poslu. Što se studenta koji je prijavio prijetnju bombom tiče, on je, naravno, uhićen.

  Starship robot (Foto: Starship) Pogledajte video neobične prometne nesreće: Automobil na pješačkom prijelazu naletio na nešto neočekivano

Roboti Starshipa hranu dostavljaju u više sveučilišnih, ali i korporativnih kampusa u SAD-u. Kreću se brzinom od 6km/h te hranu dostavljaju u roku od 15-ak minuta.

Izvor: NY Post
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti