Kinezi su spremni na veliki korak - gradnju baze na Mjesecu

Kineske težnje za "osvajanjem" Mjeseca dugo su poznate, a u planu je i slanje sonde na Mars.

Martina Čizmić | 16.01.2019. / 14:57

Kineska misija Chang\'e 4 na Mjesecu (Foto: CNSA/CLEP) (Foto: CNSA/CLEP)

Kineski znanstvenici koji sudjeluju u misiji Chang'e-4 ovih dana mogu biti posebno zadovoljni.

Nakon uspješnog spuštanja na "tamnu stranu" Mjeseca, svemirsko vozilo krenulo je u istraživanje okoline i poslalo predivne fotografije Mjesečeve površine.

Osim toga, prvi biološki eksperiment pokazuje sve znakove uspjeha. Sjeme pamuka, koje je poslano u posebnom kontejneru na letjelici, proklijalo je i dokazalo da je moguće uzgojiti zemaljske biljke i na Mjesecu.

No sve je to samo uvod u sljedeći veliki korak za kineski svemirski program - gradnju baze na Mjesecu.

Nadamo se da će misija Chang'e-8 testirati neke tehnologije i istražiti površinu kako bismo mogli izgraditi bazu koju bi dijelile različite zemlje, otkrio je tijekom konferencije za medije zamjenik voditelja kineskog svemirskog programa, Wu Yanhua.

Kineska najava najava nikoga nije iznenadila. Njihove težnje za "osvajanjem" Mjeseca dugo su poznate, a svemirski program iz godine u godinu je sve jači.

Kad bismo mogli ugledati bazu na Mjesecu, još nije poznato. Zna se da Kina planira lansirati novu letjelicu, Chang'e-5 do kraja ove godine kako bi prikupila uzorke tla i vratila ih na Zemlju.

Uzorci bi kineskim znanstvenicima trebali dati odgovor na pitanje je li moguće koristiti Mjesečevu površinu za 3D printanje i gradnju baze.

Wu je na kraju otkrio i kako Kina neće stati samo na Mjesecu. U planu im je i slanje sonde na Mars do kraja 2020. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti