Kinezima je na Mjesecu uspjelo ono što mnogima ne uspijeva na Zemlji

Prve klice uzgojene na Mjesecu dokaz su da Kina pomiče granice.

Martina Čizmić | 15.01.2019. / 15:00

Klice na Mjesecu (Foto: HANDOUT / CHONGQING UNIVERSITY / AFP ) (Foto: HANDOUT / CHONGQING UNIVERSITY / AFP)

Kineski znanstvenici koji sudjeluju u misiji na "tamnoj strani Mjeseca" postigli su ono što je mnogima problem i na Zemlji.

Ako je suditi prema njihovim snimkama i izvještajima, Kinezi su uspjeli postići klijanje sjemena na "tamnoj strani" Mjeseca. 

Prema prvim informacijama, proklijalo je sjeme pamuka. Iako je prerano reći hoće li preživjeti i izrasti u biljku, Kinezi već slave svoj povijesni pothvat – prvi uspješni biološki eksperiment na površini Mjeseca.

Unutar letjelice Chang'e 4 Kinezi su na "tamnu stranu" Mjeseca, u posebno razvijenim kontejnerima poslali krumpir, uljanu repicu, pamuk i sjeme drugih biljaka, kako bi provjerili je li uopće moguće uzgojiti zemaljske biljke na drugom planetu.

Izbor biljaka koje su poslane na Mjesec nije nasumičan. Birane su one biljke koje ne trebaju puno prostora za rast, mogu podnijeti ekstremne temperature i otporne su na radijaciju.

Znanstvenici će pomno pratiti rast biljaka u uvjetima slabe gravitacije i jake radijacije.

Kako su objavili, biljke bi mogle proizvoditi hranu, ali i kisik potreban za preživljavanje ljudske posade. U budućnosti bi, ako se eksperiment pokaže uspješnim, Mjesec mogao služiti kao postaja za opskrbu na putu prema Marsu i drugim planetima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti