Norveška sigurnosna policijska služba (PST) po prvi put je identificirala Kinu kao naciju odgovornu za hakerski napad protiv svojih državnih institucija.

Riječ je o naprednom hakerskom napadu koji se dogodio još 2018. godine i koji je zahvatio više administrativnih ureda diljem te zemelje, nakon kojeg je pokrenuta istraga s ciljem otkrivanja špijunaže kojoj je bio cilj ujrasti državne tajne, uključujući i planove nacionalne obrane te stanja pripravnosti, izvjestila je norveška televizija NRK.

Tad je ukradeno ukupno 1,3 GB podataka, uključujući korisnička imena i lozinke djelatnika, no dosad je i dalje ostalo nejasno koliko je tim napadom zapravo kompromitirana nacionalna sigurnost Norveške.

Voditeljica protuobavještajne jedinice u PST-u, Hanne Blomberg, ističe da istraga jasno upućuje prema APT31 skupini, koju se opisuje kao skupinu povezanu s kineskim državnim aparatom i obavještajnim službama. Ista je skupina poznata i pod drugim imenima, poput Zirconium, Bronze Vinewood te Judgment Panda.

NRK izvještava da je APT31 poznat po hakerskim napadima i u Finskoj i SAD-u, gdje su ciljevi napada bili djelatnici predsjedničke predizborne kampanje američkog predsjednika Joea Bidena.

Ono što je zanimljivo i što ističu norveški stručnjaci jest da je Kina po prvi put izrijekom identificirana kao odgovorna za hakerski napad u Norveškoj, od norveških vlasti.

Kinesko veleposlanstvo u Norveškoj odbacilo je optužbe.

Kina nikad nije sudjelovala ili podržala bilo koga u kibernetičkim napadima te je uvijek čvrsto bila protiv toga i vodila istrage protiv takvog ponašanja. Snažno se protivimo neutemeljenim navodima protiv Kine, ističe se u reakciji kineskog veleposlanstva.

Kineski tehnološki razvoj ne ovisi o krađi i pljački, već je to rezultat našeg teškog rada, dodaju.

Unatoč otkrivenim podacima, slučaj će biti zaključen, jer kako su i iz PST-a priznali, nemaju dovoljno dokaza da čitava stvar završi i pred sudom.

Izvor: NRK

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju