Kinezi u sve većim problemima: Ova europska država prvi put uperila prst u njih i prozvala ih odgovornima za hakerski napad

Norveška smatra da je Kina odgovorna za za hakerski napad na vladine institucije, no isto tako njihova obavještajna zajednica priznaje kako nema dovoljno dokaza za to da čitavu stvar odvede i pred sud.

Branimir Vorša | 21.06.2021. / 09:09

Kineski hakeri (Foto: getty images)

Norveška sigurnosna policijska služba (PST) po prvi put je identificirala Kinu kao naciju odgovornu za hakerski napad protiv svojih državnih institucija.

Riječ je o naprednom hakerskom napadu koji se dogodio još 2018. godine i koji je zahvatio više administrativnih ureda diljem te zemelje, nakon kojeg je pokrenuta istraga s ciljem otkrivanja špijunaže kojoj je bio cilj ujrasti državne tajne, uključujući i planove nacionalne obrane te stanja pripravnosti, izvjestila je norveška televizija NRK.

Tad je ukradeno ukupno 1,3 GB podataka, uključujući korisnička imena i lozinke djelatnika, no dosad je i dalje ostalo nejasno koliko je tim napadom zapravo kompromitirana nacionalna sigurnost Norveške.

Voditeljica protuobavještajne jedinice u PST-u, Hanne Blomberg, ističe da istraga jasno upućuje prema APT31 skupini, koju se opisuje kao skupinu povezanu s kineskim državnim aparatom i obavještajnim službama. Ista je skupina poznata i pod drugim imenima, poput Zirconium, Bronze Vinewood te Judgment Panda.

NRK izvještava da je APT31 poznat po hakerskim napadima i u Finskoj i SAD-u, gdje su ciljevi napada bili djelatnici predsjedničke predizborne kampanje američkog predsjednika Joea Bidena.

Ono što je zanimljivo i što ističu norveški stručnjaci jest da je Kina po prvi put izrijekom identificirana kao odgovorna za hakerski napad u Norveškoj, od norveških vlasti.

Kinesko veleposlanstvo u Norveškoj odbacilo je optužbe.

Kina nikad nije sudjelovala ili podržala bilo koga u kibernetičkim napadima te je uvijek čvrsto bila protiv toga i vodila istrage protiv takvog ponašanja. Snažno se protivimo neutemeljenim navodima protiv Kine, ističe se u reakciji kineskog veleposlanstva.

Kineski tehnološki razvoj ne ovisi o krađi i pljački, već je to rezultat našeg teškog rada, dodaju.

Unatoč otkrivenim podacima, slučaj će biti zaključen, jer kako su i iz PST-a priznali, nemaju dovoljno dokaza da čitava stvar završi i pred sudom.

Izvor: NRK

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti