Kinezi zaista imaju "zanimljiv" način ekološkog zbrinjavanja otpada

Tvrtka planira otvoriti još tri takva pogona sljedeće godine kako bi preradila trećinu kuhinjskog otpada iz grada Jinana.

Martina Čizmić | 15.12.2018. / 08:20

Žohari (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

U gotovo potpunom mraku čujete ih prije nego što ih vidite - milijuni žohara gmižu po drvenim daskama dok proždiru tone kuhinjskog otpada - radi se o novom obliku ekološkog zbrinjavanja gradskog smeća.

Zrak je topao i vlažan, baš kako to žohari vole, kako bi se osiguralo zdravlje i apetit kolonija.

Širenje kineskih gradova stvara sve više otpada, tolike količine koje postojeća odlagališta više ne mogu prihvatiti, i žohari bi mogli biti jedan od načina da se riješi problem brda otpada prehrambenih proizvoda osiguravajući pri tom hranjive tvari za domaće životinje kad žohari jednom uginu, a po nekima, i lijek za probavne tegobe ili estetske zahvate.

U pregrađu grada Jinana, glavnog grada istočne pokrajine Šandong, milijarde žohara svaki dan dobivaju oko 50 tona kuhinjskog otpada što odgovara težini sedam odraslih slonova.

Otpad stiže prije zore u pogon Shandong Qiaobin Agricultural Technology Co gdje se kroz cijevi dostavlja žoharima.

Tvrtka planira otvoriti još tri takva pogona sljedeće godine kako bi preradila trećinu kuhinjskog otpada iz toga grada u kojemu živi oko sedam milijuna ljudi.

Zbog epidemije afričke svinjske groznice u državi je na snazi zabrana davanja kuhinjskog otpada svinjama pa i to potiče razvoj 'žoharske' industrije.

Žohari su biotehnološki način prerade kuhinjskog otpada, kaže Liu Yusheng, predsjednik šandonškog udruženja industrije insekata.

Žohari su također dobar izvor bjelančevina za svinje i druge domaće životinje. To je kao da pretvarate smeće u resurs, kaže predsjednica Shandong Qiaobina Li Hongyi.

Slične ideje ima u udaljenom selu u pokrajini Sečuan i Li Bingcai, koji je posao prodavača mobitela zamijenio poduzetništvom i uložio oko 150 tisuća dolara u žohare koje prodaje svinjogojskim farmama i ribogojilištima te tvornicama lijekova.

Na njegovoj je farmi sada oko 3,4 milijuna žohara.

Ljudi misle da je čudno što se time bavim, rekao je Li. To ima veliku ekonomsku vrijednost i moj je cilj osigurati napredak drugim stanovnicima sela ako me budu slijedili.

U njegovu su selu dvije takve farme a on ih planira 20.

U drugom dijelu Sečuana tvrtka Gooddoctor raspolaže sa šest milijarda žohara.

Srž žohara dobra je za liječenje čireva u želucu i u ustima, rane na koži pa čak i rak želuca, tvrdi Wen Jianguo iz Gooddoctora.

Znanstvenici proučavaju njihovo korištenje u maskama za ljepotu, tabletama za mršavljenje pa čak i za liječenje ćelavosti.

U Gooddoctoru žohari koji dođu do kraja svoga životnog vijeka za oko šest mjeseci budu ubijeni parom, oprani i osušeni prije nego što završe u velikim posudama za ekstrakciju hranjivih sastojaka.

Wen isključuje mogućnost bijega insekata tvrdeći da je poduzeo sigurnosne mjere.

Oko pogona ima kanal s vodom i ribama pa bi žohari, u slučaju bijega, završili u tim kanalima i ribe bi ih pojele.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti