KING ICT 20. godinu rada obilježio rastom od 20 posto

Sljedeća godina donijet će daljnje promjene poslovnih modela u mnogim industrijama, pa tako i u ICT industriji.

Martina Čizmić | 12.12.2018. / 16:50

King ICT (Foto: King ICT) (Foto: King ICT)

KING ICT ove je godine obilježio 20 godina poslovanja, a prema objavljenim poslovnim rezultatima imaju i svako pravo slaviti.

U ovoj su godini broj zaposlenih podigli za otprilike 20 posto tako da sad ukupno broj 480 zaposlenih. Proširili su poslovanje na međunarodna tržišta poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, Azerbajdžana, Kuvajta i Katara, posebno u području kibernetičke sigurnosti, što potvrđuje visoku kvalitetu stručnjaka KING ICT-a.

U usporedbi s prošlom godinom, predviđeni rast prihoda u 2018. veći je od 20%. Bilježe ekspanziju poslovanja u granama poput sigurnosti, energetike, građevinarstva i transporta. Dio prihoda ostvaruju na projektima iz domene energetske učinkovitosti, izgradnje naftnih postrojenja, industrijske automatizacije i regulacije, što nisu tradicionalni ICT prihodi.

Godina na zalasku označuje i završetak rada na projektima u tim domenama. Među najznačajnijima svakako je Projekt dogradnje rezervoarskih prostora za sirovu naftu s pripadajućom sigurnosnom i nadzornom opremom Terminala Omišalj za JANAF koji je sa završetkom 2018. u potpunosti realiziran. U tom su projektu, u sklopu zajednice ponuditelja, sudjelovali i stručnjaci KING ICT-a. Za HEP Elektru implementirano je SAP IS-U industrijsko rješenje za informatizaciju obračuna, izračuna isplate i naplate računa, putem kojeg je dosad izdano 8 milijardi kuna računa. Ovu godinu je obilježila i velika promjena u hrvatskom bankarskom sektoru pripajanjem Splitske banke OTP banci koja sada posluje kao jedna banka (OTP Banka), a u čijoj je integraciji pomogao i KING ICT.

Rapidni razvoj digitalizacije ukazao je na važnost softvera kao goriva moderne ekonomije. Stoga su dodatni napori uloženi u daljnji razvoj Sektora softverskih rješenja koji će se u 2019. useliti u nove prostore u središnjici KING ICT-a.

Sljedeća godina donijet će daljnje promjene poslovnih modela u mnogim industrijama, pa tako i u ICT industriji. Tradicionalna ICT infrastruktura, platforme i softveri sve se više kupuju po pretplatničkom modelu (XaaS - Anything as a Service), što će dovesti do pada tradicionalnih prihoda, ali i rasta novih.  U skladu s tržišnim promjenama i kako bi odgovorili na izazove, fokusirat će se na tri cilja: razvoj vlastitih inovativnih ICT proizvoda specifičnih industrijskih rješenja i profesionalnih usluga, zadržavanje postojećih i privlačenje novih talenata u Hrvatskoj i regiji te na internacionalizaciju poslovanja.

Internacionalizacija poslovanja i cyber sigurnost

Prema posljednjim podacima, svakih 39 sekundi dogodi se po jedan hakerski napad. Do 2020. godine, prosječna šteta koja nastaje hakerskim napadom na bazu podataka, preći će vrijednost od 150 milijuna dolara. Alarmantne brojke ukazuju na sve veću potrebu za stručnjacima za cyber sigurnost u IT sektoru.

Uspješno realizirani projekti i oni koji to tek trebaju biti, potvrđuju vodeću ulogu KING ICT-a u sigurnosnom području. To je potvrdio i McAfee – vodeća američka tvrtka za sigurnost softvera, svojim statusom stručne specijalizacije 'McAfee DLP Service Delivery Specialization' i pozivom KING ICT-u na sudjelovanje u vijeću 'McAfee Device to Cloud Data Protection – Product Advisory Council' koje se održalo na ovogodišnjoj središnjoj konferenciji MPOWER u Rimu.

Aktivnim sudjelovanjem u Vijeću, KING ICT će imati priliku izložiti svoje prijedloge i tako oblikovati buduće McAfee proizvode.
U Hrvatskoj i regiji naglasak je na implementaciji sigurnosnih rješenja, poput sprječavanja gubitka podataka u bankarskom sektoru i pravosuđu. Na međunarodnom tržištu KING ICT sudjeluje u realizaciji projekata u telekomunikacijskom sektoru, obrambenoj i naftnoj industriji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Azerbajdžanu, Kuvajtu i Kataru. U 2019. planirana je ekspanzija poslovanja na Južnoafričku Republiku i Saudijsku Arabiju, također u sektoru cyber sigurnosti.

King ICT Tim (Foto: King ICT) (Foto: King ICT)

Suradnja s fakultetima i školama

Suradnju s fakultetima i školama nastavili su jačati i u 2018. godini te  ponovno otvorili vrata studentima i učenicima koji su imali prilike upoznati se s tvrtkom i metodama rada.

U 2018. organizirana je KING Akademiju namijenjenu svim studentima hrvatskih sveučilišta i veleučilišta. Riječ je o programu koji studentima nudi plaćenu praksu kao i besplatnu edukaciju. Po završetku ljetnog semestra, polaznici Akademije dobili su priliku i za stalnim zaposlenjem u KING ICT-u. Trenutno su u tijeku prijave za zimski semestar Akademije.

Osim KING Akademije, organiziran je i prvi hackathon humanitarnog karaktera - Change Code. Od prijavljenih 35 timova izabrano je njih 10, odnosno 40 studenata koji su u timovima izrađivali web stranice i aplikacije za Volonterski centar u Zagrebu, povodom manifestacije „Hrvatska volontira“. Prvo mjesto i 20. 000 kuna, uz izvanredne ocjene žirija na području funkcionalnosti i korisničkog iskustva, osvojio je „Do you Even Code?“ odnosno Tino Balint, Dean Jakovljević, Antonio Martinović i Igor Rinkovec. Pobjednici su razvili rješenje koje potiče građane na volontiranje uz pomoć gamifikacije i korištenja Chatbota. Sve prijavljene akcije korisnicima su vidljive na karti Hrvatske, uz mogućnost prijave novih, tekstom ili fotografijom. Rješenje se sastoji od mobilne aplikacije za volontere i web aplikacije za administratore iz VCZ-a i organizacija koje traže volontere.

Po prvi put su u Hrvatsku, u sklopu Change Workshops, doveli Michaela Boltona, uvaženog svjetskog stručnjaka na području testiranja softvera. On je održao trodnevnu radionicu na kojoj se okupilo 30 sudionika, među ostalim iz Hrvatske, Srbije, Ukrajine i Bugarske. Bavili su se temama kao što su „Kriteriji kvalitete i test“,„Session Based Test Management“, „Heuristike u testiranju“, „Strategije testiranja“, „Product mapping“ i slično. Radionica je rasprodana u dva tjedna, a zbog velikog interesa publike u planu su i nove radionice.

KING ICT pridružio se i međunarodnoj inicijativi „Girls in ICT“. Organiziran je prigodni program pod sloganom THE IT GIRL – Making wonders in ICT. Kroz zabavne radionice, predavanja i speed dating, učenice Prve ekonomske škole u Zagrebu i Prirodoslovno matematičke škole V. Prelog imale su priliku upoznati se s članicama KING ICT tima. Saznale su kako izgleda jedan dan voditeljice marketinga i komunikacija, project managerice te na kakvim projektima rade programerke.

A u 2019...

Razvoj tehnologije i tržišni trendovi dovode do značajne promjene poslovnog modela brojnih industrija, uključujući ICT sektor. Tradicionalna ICT infrastruktura, platforme i softver sve se više kupuju po modelu višegodišnje pretplate na korištenje kao usluge (tzv. XaaS – Anything as a Service). Tradicionalna kupnja robe, hardvera, softvera i pripadajućih usluga implementacije i održavanja, povlači se pred tim trendovima. Bez obzira na rastuće potrebe, očekuje se pad tradicionalnih prihoda, ali i rast novih, što u narednim godinama može dovesti do ozbiljnijih poremećaja na ICT tržištu. Uz potražnju za kvalificiranim kadrom, rast će potreba ICT tvrtki za kapitalom, nužnim za razvoj ICT rješenja koja će tržištu biti nuđena u XaaS modelu.

Poslovni fokus KING ICT namjerava izoštriti na razvoj vlastitih inovativnih ICT proizvoda, specifičnih industrijskih rješenja i profesionalnih usluga. Uz konstantne napore na zadržavanju i privlačenju talenata u Hrvatskoj i regiji, namjeravamo raditi na internacionalizaciji poslovanja i podizanju offshore centara kompetencija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti