Klijentsko rješenje za potpisivanje u AdES potpisnim formatima

Fina je razvila klijentsko rješenje za potpisivanje u AdES potpisnim formatima

Sponzorirano | 23.05.2016. / 10:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Od dana stupanja na snagu Uredbe, sva rješenja za pružanje elektroničkih usluga trebala bi zadovoljavati uvjete iz Specifikacija koje se odnose na formate naprednih elektroničkih potpisa i naprednih pečata kako bi bila usklađena s drugim rješenjima na unutarnjem tržištu EU.

Fina je razvila klijentsko rješenje za potpisivanje u AdES potpisnim formatima. Radi se o rješenju koje se koristi za potpisivanje podataka naprednim elektroničkim potpisom, a pogodan je za rješenja koja imaju takav poslovni proces u kojem, u konačnici, na dokumentu treba implementirati jedan od tri oblika naprednog elektroničkog potpisa.
Potpisnik izborom potpisnog certifikata može izabrati izradu jedne od sljedećih vrsta naprednog elektroničkog potpisa:

  • napredni elektronički potpis podržan (običnim) certifikatom za elektronički potpis (AdES);

  • napredni elektronički potpis podržan kvalificiranim certifikatom za elektronički potpis (AdESQC); ili

  • kvalificirani elektronički potpis (QES) tj. napredni elektronički potpis koji se izrađuje kvalificiranim sredstvom za izradu elektroničkog potpisa (QSCD) i koji je podržan kvalificiranim certifikatom za elektronički potpis. Ovakav potpis izjednačen je s vlastoručnim potpisom.
  •  

AdES formati uključuju skupinu standarda PadES, XAdES i/ili CAdES. PAdES je napredni digitalni potpis PDF dokumenta, XAdES je napredni digitalni potpis napravljen nad XML digitalnim potpisom, a CAdES je napredni elektronički potpis napravljen nad CMS potpisom.
Novo potpisno rješenje Fine podržava Baseline profile naprednih elektroničkih potpisa. Baseline profili osiguravaju 4 vrste sukladnosti, odnosno 4 razine potpisa (B, T, LT i LTA) koje omogućuju izradu i/ili nadogradnju elektroničkog potpisa uz proces dodavanja informacija (vremenski žig, CRL lista ili OCSP odgovor, lanac povjerenja) u potpis s ciljem zadržavanja validnosti potpisa u dugom vremenskom roku.

Klijentsko rješenje podrazumijeva komponentu za korištenje u Web aplikacijama za potpisivanje gdje potpisivanje naprednim elektroničkim potpisom vrše krajnji korisnici. Krajnji korisnik na svom računalu instalira .exe datoteku. Instalacija se vrši samo jednom, a svako sljedeće ažuriranje vrši se automatski. Osnovna je prednost ove komponente što korisnicima omogućuje rad u modernim preglednicima i nije ovisna o klijentskoj Javi, što znači da korisnik ne mora voditi računa o verziji Jave i pregledniku koji koristi.

Ovisno o rješenju i tehničkim mogućnostima pružatelja usluge, nadzorna aplikacija putem koje se radi autorizacija, potpisivanje, obavještavanje i zaprimanje može biti u Fini ili kod pružatelja usluge.

Za detaljne informacije o klijentskom rješenju, upit možete poslati na adresu e-pošte e-poslovanje@fina.hr, ili posjetite njihovu službenu web stranicu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti